Svetová banka predpovedá Rusku stagnáciu

Ruská ekonomika bude stagnovať tento rok, aj ďalšie dva roky, predpovedala v stredu Svetová banka.

24.09.2014 12:53
debata (12)

Rusko bude platiť cenu za ukrajinskú krízu, absenciu štrukturálnych reforiem a vrtkavú ekonomickú politiku, oznámila inštitúcia.

Banka v základnom scenári počíta s tým, že hrubý domáci produkt (HDP) Ruska tento rok stúpne o 0,5 percenta, čo zodpovedá vládnej predpovedi. Na rozdiel od Moskvy ale washingtonská inštitúcia v ďalších rokoch žiadne oživenie nečaká.

V roku 2015 Rusko podľa banky zaznamená rast len o 0,3 percenta a v ďalšom roku o 0,4 percenta. Vláda predpovedá na budúci rok zvýšenie HDP o 1,2 percenta a v roku 2016 zrýchlenie rastu na dve percentá.

„Neveríme, že investície vzrastú tak rýchlo, ako sa domnieva vláda,“ vysvetlila podľa agentúry Reuters ekonómka Svetovej banky pre Rusko Birgit Hanslová rozdiel medzi odhadmi svojej inštitúcie a ruskej vlády. „Oni predpokladajú, že monopoly budú investovať … Podľa nás bude investičná dynamika slabšia,“ dodala.

Banka tiež predpovedá pokračovanie útlmu spotrebiteľského dopytu, ktorý je v posledných rokoch významným ťahúňom ruskej ekonomiky.

Rusko zažilo výrazný útlm už v minulom roku. HDP spomalil rast na 1,3 percenta z predminulého tempa 3,4 percenta.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP #Svetová banka