Východ Nemecka stále zaostáva za západom krajiny

Východ Nemecka stále hospodársky zaostáva za zvyškom krajiny. V spolkových krajinách, ktoré boli súčasťou komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR), je HDP na obyvateľa na úrovni 66 percent západných spolkových krajín.

24.09.2014 15:00
debata

Na východe Nemecka je 24 rokov po zjednotení krajiny stále nižšia produktivita práce, región sa tiež stretáva s vyššou mierou nezamestnanosti. V stredu to v Berlíne uviedla osobitná splnomocnenkyňa vlády pre nové spolkové krajiny Iris Gleickeová.

Od roku 1990 sa východonemecké krajiny k západným hospodársky priblížili, v čase bezprostredne po zjednotení Nemecka dosahoval HDP na obyvateľa v bývalej NDR len jednu tretiny západných krajín. V stredu zverejnená výročná správa k zjednoteniu krajiny ale pripomína, že hospodársky výkon nových spolkových krajín rýchlo rástol najmä v prvých piatich rokoch po zjednotení. „Teraz sa situácia na východe zlepšuje len pomaly,“ priznala Gleickeová.

To potvrdzujú aj údaje, ktoré zverejnil mníchovský výskumný inštitút Ifo. „V rokoch 1995 až 2013 síce vzrástlo hospodárstvo bývalej NDR o 20 percent, hospodárstvo bývalého západného Nemecka ale o 27 percent,“ upozornil inštitút. „Rozdiel medzi východom a západom zostáva prakticky konštantný, nie je tu ani stopa po nejakom dobiehaní západnej úrovne.“

Problematická zostáva aj produktivita práce v nových spolkových krajinách, ktorá sa v posledných desiatich rokoch nepriblížila k priemeru starých krajín a stále je zhruba o pätinu nižšia.

„Je to podmienené aj štruktúrou podnikov v jednotlivých častiach krajiny. Východonemecké hospodárstvo stojí na malých a stredných podnikoch, ale chýbajú tam veľké firmy, ktoré vytvárajú veľa pracovných miest a zvyšujú daňové príjmy,“ povedala Gleickeová.

Východné krajiny sa stretávajú aj s vyššou mierou nezamestnanosti. Tá sa síce vlani znížila na 10,3 percenta a je tak najnižšia od zjednotenia Nemecka, napriek tomu sa drží zhruba o štyri percentuálne body nad priemerom západných krajín.

Podľa inštitútu Ifo navyše hrozí v nových spolkových krajinách nový nárast nezamestnanosti v súvislosti s tým, že od budúceho roka bude v Nemecku zavedená plošná minimálna mzda vo výške 8,50 eura za hodinu.

„Bude sa to týkať približne štvrtiny všetkých zamestnancov v nových spolkových krajinách, takže je pravdepodobný úbytok pracovných miest kvôli zvýšeniu nákladov pre podniky,“ uviedol mníchovský inštitút.

Gleickeová ale vidí v istých oblastiach aj priaznivý vývoj. Dobré znamenie podľa nej je, že sa vlani zastavilo masové sťahovanie obyvateľov nových spolkových krajín na západ Nemecka. V dlhodobom horizonte je však podľa splnomocnenkyne treba očakávať ďalší úbytok obyvateľov na východe Nemecka, pretože tamojšia populácia je staršia ako vo zvyšku štátu. Je to dôsledok toho, že veľká časť mladých ľudí región v uplynulých dvoch desaťročiach opustila kvôli lepšej pracovnej perspektíve na západe Nemecka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP