Zníženie dodávok plynu je politický nástroj, tvrdí premiér

Zníženie dodávok zemného plynu z Ruska do Európy je politickým nástrojom a nemožno ho ospravedlňovať technickými problémami, uviedol v stredu premiér Robert Fico. Slovensko dostáva z Ruska menej plynu už dva týždne.

24.09.2014 16:40
debata (10)

„Ak niekto hovorí o technických prekážkach, tak sa dá tomu veriť len ťažko. Usudzujem, že ide o štandardné využívanie plynu ako politického nástroja,“ vyhlásil Fico. Ten už v uplynulých týždňoch kritizoval sankcie, ktoré na seba vzájomne uvalili EÚ a Rusko pre konflikt na Ukrajine. Obchodovania s plynom sa ale sankcie netýkajú.

Okrem Slovenska si v uplynulých dňoch sťažovali na pokles dodávok plynu z Ruska aj ďalšie európske krajiny. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom ale tvrdila, že dodáva plyn do Európy podľa dohodnutých kontraktov a že pokles sa týka len takzvaného dodatočného objemu v súvislosti s napĺňaním vlastných zásobníkov Gazpromu.

Slovenské plynárne SPP, ktoré sú najväčším predajcom plynu na Slovensku, zaznamenali prvé výpadky v dodávkach plynu z Ruska pred dvoma týždňami. Zo začiatku išlo o desaťpercentný pokles v porovnaní s objednaným objemom. Prepad sa minulý týždeň prehĺbil až na zhruba 25 percent. Počas uplynulého víkendu sa situácia síce mierne zlepšila, ale počas tohto týždňa SPP dostal až o pätinu menej suroviny.

Slovensko prakticky celú svoju spotrebu plynu pokrýva dovozom z Ruska cez Ukrajinu. Podľa Fica má krajina naplnené zásobníky a v prípade potreby je schopná dovážať plyn z Českej republiky a z Rakúska. Fico povedal, že kapacita týchto prepojení je asi trikrát vyššia ako ročná spotreba plynu na Slovensku, ktorá vlani dosiahla zhruba päť miliárd metrov kubických.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #SPP