V prípadnej energetickej kríze sa EÚ spolieha na Nórov

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger vo štvrtok povedal, že Nórsko by mohlo zohrávať kľúčovú rolu pri podporení energetických dodávok pre EÚ vo svetle neistoty okolo ruského plynu pre konflikt na Ukrajine.

25.09.2014 14:15
debata (10)

Vyjadril sa tak v Bruseli po tom, čo nórsky minister energetiky Tord Lien vyjadril „plnú podporu“ ambíciám Európskej únie zaistiť si bezpečnosť vo veci dodávok. V minulosti Nórsko, ktoré nie je členom únie, uviedlo, že pomôže EÚ s dodávkami v prípade krízy, len ak to bude mať komerčný zmysel.

Rusko je v súčasnosti najväčším dodávateľom zemného plynu do Európy a pokrýva tretinu európskeho dopytu v hodnote 80 miliárd dolárov ročne. Keďže EÚ pre konflikt na Ukrajine uvalila sankcie voči Moskve, zvýšilo to nutnosť hľadať plyn inde. Uvažuje sa napríklad aj o Iráne. „Vysoký potenciál pre ťažbu plynu, prebiehajúce reformy v domácom energetickom sektore a pokračujúca normalizácia vzťahov so Západom znamenajú, že Irán je možnou alternatívou voči Rusku,“ konštatuje sa v dokumente pripravenom pre EÚ po ruskej anexii Krymu. Irán má druhé najväčšie ložiská plynu na svete po Rusku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Európska únia #plyn #Nórsko