Nebudeme zasahovať do obsahu médií, tvrdí Penta

Investičná skupina Penta zverejnila na svojom webe etický kódex. “Upravuje vzťah investora a vlastníka voči redakciám vydavateľstiev Trend Holding a 7 Plus. Penta sa v kódexe okrem iného zaväzuje, že nebude nijako zasahovať do tvorby redakčných výstupov a ani do personálneho obsadzovania redakcií,“

26.09.2014 13:11
Penta Foto: ,
Penta.
debata (5)

Informoval o tom PR manažér a hovorca spoločnosti Penta Investments Martin Danko. Kódex má preambulu a štyri časti, ktoré sú venované garancii nezávislosti novinárskej tvorby, pravidlám zachovania nezávislosti a corporate governance (princípom vedenia a kontrolovania spoločnosti, výkonu vlastníckych práv, pozn. redakcie), princípom fungovania redakcie a riešeniu sporov. Penta oznámila prevzatie vydavateľstva Trend Holding a Spoločnosti 7 Plus tento mesiac.

Penta sa v kódexe medzi iným “zaväzuje, že bude dodržiavať a presadzovať princípy a hodnoty, ktoré budú podporovať nezávislú žurnalistickú prácu a tvorbu, aby právo verejnosti na informácie bolo naplnené“.

Odmieta, že by cez prácu médií, ktoré vlastní, chcela zaistiť podporu “konkrétnych podnikateľských záujmov či konkrétnych politických strán, hnutí a predstaviteľov takým spôsobom, ktorý by znemožňoval čitateľovi utvoriť si svoj vlastný, nezávislý názor a bol v rozpore s princípmi nezávislej žurnalistickej práce“.

Skupina sa hlási k podpore posilňovania demokratického politického systému, trhovej ekonomiky a geopolitického ukotvenia Slovenska v rámci štruktúr EÚ a NATO. Ochranu novinárskych zdrojov považuje za nutnosť “o to viac, že spoločnosť Penta má široký rozsah podnikateľských aktivít“.

Penta sa okrem iného zaväzuje, že nebude sledovať činnosti reportérov a redakcií na počítačoch, vo firemnej dátovej sieti či cez služobné telefóny a nebude ovplyvňovať personálne zloženie redakcií. Deklaruje, že za redakčný obsah nesie zodpovednosť šéfredaktor a vedenie redakcie. Kódex je v plnom znení zverejnený na stránke.

Investičná skupina tento mesiac oznámila prevzatie vydavateľstva Trend Holding a Spoločnosti 7 Plus. Skupina Penta Investments sa zároveň dohodla s nemeckým vydavateľstvom Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft GmbH na cene za polovičný podiel v slovenskom vydavateľstve Petit Press, informoval o tom 19. septembra portál motejlek.com.

Predaj vydavateľského domu, ktorého vlajkovou loďou je denník Sme, ešte môže zablokovať Prvá slovenská investičná skupina (PSIS), ktorá má na podiel vlastnený nemeckou spoločnosťou predkupné právo.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, ale aj maloobchode a v realitnom developmente. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 30 tisíc ľudí a v minulom roku dosiahla hodnota aktív skupiny 6,5 mld. eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #médiá