Brusel obnoví platby na programy, ktoré sa ľahšie kontrolujú

Štyri operačné programy pre využívanie eurofondov, pre ktoré Európska komisia zatiaľ obnoví platby, sú jednoduché a nenáročné na kontrolu najmä z pohľadu množstva projektov a času kontroly.

28.09.2014 15:03
debata

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny považuje za komplikovanejšiu situáciu v prípade ďalších piatich operačných programov, ktoré zostávajú zablokované. „Zodpovedné riadiace orgány musia overiť oveľa väčší počet projektov, čo je pomerne časovo náročnejšie,“ zdôvodnil Vážny.

Európska komisia na základe výsledkov a vlastných overení výkonu auditu na Slovensku nedávno avizovala, že uvoľní štyri z deviatich zablokovaných operačných programov. Ide o platby pre programy Doprava, Bratislavský kraj, Cezhraničná spolupráca SR – ČR a Technická pomoc v objeme asi 102 mil. eur. Ministerstvo financií informovalo, že o odblokovaní zvyšnej časti operačných programov by sa malo rozhodnúť podľa záverov ďalších overení a na základe komunikácie jednotlivých kompetentných rezortov s komisiou. Zablokované zostanú platby pre programy Výskum a vývoj, Informatizácia spoločnosti, Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast, Zdravotníctvo a Regionálny operačný program v sume 231 mil. eur.

„Auditná misia z Európskej komisie bola vykonávaná v dvoch úrovniach viacerými auditmi. Prvá úroveň bola kontrola Orgánu auditu SR (ministerstva financií) na ním vybrané štyri operačné programy s výrokom nedôveryhodný,“ uviedol Vážny. Orgán auditu po reaudite získal výrok dôveryhodný a tak po uplatnení korekcií budú uvoľnené platby pre spomínané štyri operačné programy. „Druhá úroveň boli individuálne audity v dotknutých piatich operačných programoch, ktoré si jednotlivé riadiace orgány riešia s Európskou komisiou spravidla tak, že overujú väčší počet projektov. To je časovo náročnejšie s cieľom uvoľnenia platieb do konca roku 2014,“ dodal Vážny.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy