Slnko môže byť v roku 2050 hlavným zdrojom elektriny

Energia zo slnka by mohla byť do roku 2050 najväčším zdrojom elektriny. Prispeje k tomu aj prudký pokles nákladov na vybavenie na výrobu elektriny zo slnka. Uviedla to v pondelkovej správe Medzinárodná energetická agentúra (IEA).

29.09.2014 17:28
debata (50)

Podľa správy by solárne fotovoltaické systémy mohli mať v roku 2050 podiel na výrobe elektriny až 16 percent a solárno-termálne systémy ďalších 11 percent.

„Rapídny pokles nákladov na fotovoltaické moduly a systémy v posledných niekoľkých rokoch otvoril nové perspektívy pre využitie solárnej energie ako hlavného zdroja elektrickej energie v nasledujúcich rokoch a desaťročiach,“ vyhlásila generálna riaditeľka IEA Maria van der Hoevenová.

Solárne fotovoltaické panely sú od roku 2000 najrýchlejšie rastúcou technológiou obnoviteľných zdrojov energie na svete. Výroba elektriny zo slnka má však na celosvetovej kapacite výroby elektriny stále veľmi nízky podiel, necelé jedno percento.

Hlavný podiel na expanzii fotovoltických systémov má mať podľa IEA Čína, za ňou budú nasledovať Spojené štáty. V prípade solárno-termálnych systémov sa čaká najväčší rast v USA, ale aj v Afrike, Indii a na Blízkom východe, napísala agentúra Reuters.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #slnko #solár