Zelená energia potrestá Rusov viac než sankcie, tvrdia Dáni

Zníženie spotreby palív a podpora obnoviteľných zdrojov energie (OZE) by bola zo strany EÚ pre Moskvu väčším trestom, než sprísňovanie sankcií. Jasne by sa ukázal úmysel EÚ znížiť závislosť na ruskom plyne. Vo štvrtok to uviedol dánsky minister zahraničných vecí Martin Lidegaard.

03.10.2014 08:34
debata (42)

Podľa jeho slov teraz nie je čas na sprísňovanie alebo uvoľňovanie sankcií uplatnených voči Moskve vzhľadom na situáciu na Ukrajine. Ruská anexia Krymu a plynový spor medzi Ukrajinou a Ruskom podľa Lidegaarda raz a navždy zmenili vzťah EÚ s Ruskom v oblasti energetiky.

Regulačné pravidlá v oblasti klímy a energetiky platné od roku 2030 by mali slúžiť ako jasná správa, že Európa znižuje závislosť na palivách z Ruska. "Myslím, že práve teraz je súčasný režim správny, nemali by sme ho rušiť,“ povedal minister v súvislosti so sankciami. Lidegaard však hovoril o ambicióznom klimatickom a energetickom balíčku, ktorý by bol neagresívnym krokom. Podľa neho by to bola správna cesta ako poslať silný signál. "Energetická efektívnosť a OZE riešia všetky naše problémy naraz,“ povedal.

Európska komisia v januári naznačila kurz politiky v oblasti energetiky a klímy smerom k roku 2030. Lídri EÚ budú o týchto otázkach rokovať neskôr tento mesiac. Predstavitelia EK pod podmienkou anonymity uviedli, že očakávajú dohodu, podľa ktorej by sa emisie skleníkových plynov znížili o 40 % oproti roku 1990. Tiež očakávajú, že podiel energie získanej z obnoviteľných zdrojov vzhľadom k celkovo zužitkovanej energii sa zvýši na 27 %. Podľa niektorých názorov by sa táto hodnota mohla pohybovať okolo hranice 30 %.

Dánsko je v rámci EÚ jednou z ambicióznejších krajín v environmentálnej oblasti. Martin Lidegaard dúfa v dohodu. Zároveň však pripúšťa, že to bude ťažké. Za krajinu, ktorá by pravdepodobne mohla mať najvýraznejšie ťažkosti označil Poľsko. Narážal pritom na značnú závislosť tejto krajiny na uhlí.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Dánsko #zelená energia #OZE