SPP naďalej dostáva výrazne menej plynu z Ruska

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dostáva z Ruska naďalej výrazne menej plynu. V porovnaní so štvrtkom, keď dodávky boli na zhruba polovičnú úrovni oproti dohodnutým objemom, sa situácia počas piatku významnejšie nezmenila, povedal hovorca SPP Peter Bednár.

03.10.2014 16:16
debata (61)

Podnik je najväčším predajcom plynu na päťmiliónovom Slovenskom, kde má viac ako 1,2 milióna zákazníkov.

„Naša spoločnosť prijala všetky potrebné opatrenia na to, aby sme mohli garantovať bezpečné a plynulé dodávky plynu pre všetkých našich zákazníkov,“ poznamenal hovorca SPP.

Podnik už vo štvrtok informoval, že uzavrel kontrakt s nemeckou spoločnosťou E.ON Global Commodities na dodávky plynu, čo mu umožní v prípade potreby dovážať plyn zo západu. Štátne plynárne tiež mimoriadne nakúpili plyn v Rakúsku.

Slovensko prakticky celú svoju spotrebu zemného plynu pokrýva dovozom z Ruska, v zimných mesiacoch využíva aj plyn uskladnený v podzemných zásobníkoch.

Podľa skoršieho vyjadrenia slovenských premiéra Roberta Fica by SPP zvládol aj polročný úplný výpadok dodávok plynu z Ruska do Európy.

Gazprom vo štvrtok tvrdil, že dodávky plynu na Slovensko sú stabilné na úrovni predchádzajúcich desiatich dní. Prevádzkovateľ slovenského tranzitného plynovodu, spoločnosť Eustream, v uplynulých dňoch ani v piatok ráno výraznejšie výkyvy v dodávkach plynu z východu nezaznamenal. Eustream zabezpečuje prepravu ruského plynu ďalej do západnej Európy.

Okrem Slovenska si na zníženie dodávok plynu z Ruska oproti dojednanému objemu sťažovali v uplynulých týždňoch aj ďalšie krajiny, ako napríklad Rumunsko, Rakúsko a Poľsko. SPP prvýkrát zaznamenal pokles dodávok v prvej polovici septembra, výpadok bol však výrazne nižší, než v týchto dňoch.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #SPP #Ukrajina