Slovensko bude žiadať kompenzácie za plyn

Slovensko bude od Európskej únie žiadať kompenzácie pre znížené dodávky plynu z Ruska.

06.10.2014 15:01
plyn, energie Foto:
Ilustračné foto
debata (44)

O možných kompenzáciách mal už štátny tajomník ministerstva hospodárstva Miroslav Obert rokovať s eurokomisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom.

„Štátny tajomník na stretnutí zdôraznil, že Slovenská republika potrebuje mať istotu, že Európska komisia za Slovenskom stojí a pomôže nám riešiť vzniknuté prípadné problémy,“ informovala hovorkyňa ministra hospodárstva Miriam Žiaková.

Výsledok rokovania zatiaľ nie je známy. "Komisár pre energetiku Oettinger konštatoval, že finančné náhrady od Gazpromu predstavujú len časť riešenia a nepredstavujú adekvátne odškodnenie slovenskej strany. Preto na októbrovej Európskej rade bude k tejto otázke predseda Európskej komisie prezentovať jednoznačné stanovisko,“ konštatovala Žiaková.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ako najväčší dodávateľ plynu na Slovensku, dostáva menej plynu z Ruska cez Ukrajinu už zhruba jeden mesiac. Najprv išlo o krátenie dodávok plynu na úrovni 10 %, neskôr to bolo 25 %. Minulý týždeň už dostávali slovenskí plynári o 50 % plynu menej. V nedeľu uviedol minister hospodárstva Pavol Pavlis v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, že SPP dostalo v nedeľu o niečo vyše 40 % menej plynu.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn