Únia bez ruského plynu vydrží mesiac i viac

Európa by sa ľahko vyrovnala s mesačným výpadkom dodávok ruského plynu a zvládla by aj dlhšie narušenie.

06.10.2014 16:20
debata (188)

Podľa námestníka talianskeho ministra energetiky Claudia De Vincentiho to ukázali výsledky záťažových testov európskeho energetického systému. Obavy z dlhšieho výpadku vyvoláva dlhý rusko-ukrajinský spor o ceny plynu a nedávne obmedzovanie dodávok ruského plynu do niektorých krajín strednej a východnej Európy.

„Výsledky záťažových testov naznačujú, že keby narušenie trvalo dlhšie ako mesiac, mohli by sme mať určité problémy, stále by sme to ale zvládli,“ citovala agentúra Reuters námestníka, ktorý to povedal novinárom počas stretnutia ministrov energetiky a životného prostredia Európskej únie v Miláne. De Vincenti má na ministerstve priemyslu na starosti energetiku.

Európa by podľa námestníka bola schopná riešiť výpadok toku plynu z Ruska čerpaním zo zásobníkov, dovoz skvapalneného zemného plynu a rozšírením počtu dodávateľov. Ruský monopolný vývozca plynu Gazprom je kľúčovým dodávateľom tejto suroviny pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky. Pokrýva okolo 30 percent celkového dopytu po zemnom plyne v Európskej únii.

Slovensko, ktoré je závislé na dovoze plynu cez Ukrajinu, teraz dostáva z Ruska výrazne menej plynu. Podľa vyjadrenia premiéra Roberta Fica by ale krajina zvládla aj polročný úplný výpadok dodávok plynu z Ruska do Európy. Okrem Slovenska si na zníženie dodávok plynu z Ruska oproti dojednanému objemu sťažovali v uplynulých týždňoch aj Rakúsko, Poľsko a Rumunsko. Úplne bez priamych dodávok plynu z Ruska je niekoľko mesiacov Ukrajina, ktorá výpadok čiastočne nahrádza spätným dovozom nadbytočného ruského plynu z krajín Európskej únie.

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn