Mochovce budú najskôr v roku 2016

Dostavba tretieho a štvrtého bloku Mochoviec s výkonom tisíc megawattov má sklz štyri roky.

08.10.2014 13:51
debata (4)

Kým v roku 2008 pri štarte dostavby taliansky Enel sľuboval oživenie tretieho bloku v roku 2012, teraz potvrdil, že sa tak podľa aktuálnych odhadov stane v treťom kvartáli roku 2016. Meškanie Enel vysvetlil vyššími požiadavkami na bezpečnosť blokov po havárii v japonskej Fukušime.

Štát sa pri privatizácii elektrární v roku 2006 zaviazal, že sa vzdá dividend zo ziskov elektrární v prospech dostavby Mochoviec. Dostavba mala najprv stáť 2,8 mld. eur a najnovšie sa hovorí zatiaľ o sume 3,8 mld. eur. Aj tá však bude napokon vyššia, zrejme pôjde o viac ako 4 mld. eur. Koľko to presne bude, diskutuje v súčasnosti Enel s rezortom hospodárstva. Enel má v elektrárňach 66 percent akcií a štát 34 percent.

Taliansky investor tiež v utorok v Mochovciach novinárom potvrdil, že do konca roka chce uzavrieť proces predaja svojich akcií. Práve Mochovce sa v súčasnosti považujú za kľúčové aktívum pri zmene majiteľa. Český ČEZ v utorok podľa agentúry SITA potvrdil, že zatiaľ nepodal ponuku na kúpu akcií v elektrárňach. ČEZ čaká na rozhodnutie slovenskej vlády, či by bola ochotná podieľať sa na nákladoch na dostavbu Mochoviec.

ČEZ aj druhý záujemca český EPH totiž tvrdia, že dostavba Mochoviec je pri nízkych cenách elektriny na trhu stratová. Elektrárne však zároveň majú aktíva, ktoré dokážu byť ziskové aj pri súčasnej situácii, ako je napríklad bohunická jadrová elektráreň V2 či prenajatá gabčíkovská elektráreň.

Šéf dostavby mochoveckých blokov Giancarlo Aquilanti v utorok povedal, že tretí blok je v súčasnosti dostavaný na takmer 80 % a štvrtý na 60 %. V roku 2007 sa pri Mochovciach hovorilo o rozostavanosti technologickej časti asi na 30 percent a stavebnej časti zhruba na 70 percent. Veľa pôvodne ešte sovietskych technológií vyrobených pred rokom 1991 sa však napokon vyhodilo. Generálny riaditeľ Slovenských elektrární Luca D‘Agnese upozornil, že suma 3,8 miliardy eur nebude na dostavbu postačovať.

„Nový rozpočet musí byť schválený, aby sme sa vyhli ďalšiemu meškaniu, respektíve, aby sme neohrozili takýto významný projekt. Ak sa rozpočet schváli, považujeme najnovšie dátumy dostavby za reálne,“ dodal D‘Agnese.

Na dostavbe pracovalo počas špičky 5 200 ľudí v 150 dodávateľských spoločnostiach. Slovenské firmy sa na dostavbe podieľali 54 percentami. Nasledovali české spoločnosti s podielom 21 percent a talianske s 10–percentným podielom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel