Česká Hamé kúpila slovenského výrobcu majonéz Doma Prešov

Česká potravinárska spoločnosť Hamé kúpila slovenskú firmu Doma Prešov, ktorá je v krajine najväčším výrobcom majonéz, tatárskych omáčok a dressingov.

09.10.2014 12:18
debata (2)

Na tlačovej konferencii v Bratislave to vo štvrtok oznámili predstavitelia Hamé. Spoločnosť tak rozširuje ponuku o výrobky, ktoré vo svojom sortimente doteraz nemala.

„Výrobky tradičnej slovenskej firmy Doma vhodne doplní a rozšíri portfólio Hamé, čo nám umožní lepšie súperiť s medzinárodnou konkurenciou. Slovensko je pre našu skupinu mimoriadne významným trhom,“ uviedol generálny riaditeľ skupiny Hamé Martin Štrupl.

Závod firmy Doma v Prešove na východnom Slovensku sa stal desiatym výrobným podnikom Hamé. Nový vlastník slovenskej firmy zachová značku Doma, pod ktorou spoločnosť doteraz produkty vyrábala. Kúpnu cenu Štrupl neuviedol. Dodal, že firma Doma Prešov bola podľa neho nadštandardne zisková, čomu zodpovedala aj hodnota transakcie.

Spoločnosť Doma Prešov zamestnáva približne 50 zamestnancov a jej obrat vlani dosiahol päť miliónov eur. „Sme radi, že sa značka Doma stane súčasťou tak významnej regionálne skupiny, akou je Hamé,“ uviedol v tlačovej správe Jozef Polomský, zakladateľ a bývalý majiteľ spoločnosti Doma.

Hamé plánuje výrobu v slovenskom továrni zvýšiť. „V prvej fáze budeme chcieť využiť existujúcu výrobnú kapacitu. V druhej etape by sme chceli rozšíriť portfólio výrobkov,“ povedal Štrupl. Doplnil, že prešovská forma bude produkovať výrobky aj pre zákazníkov Hamé v ČR, Maďarsku alebo na Ukrajine.

Slovensko je pre Hamé druhým najdôležitejším trhom po Česku. Tržby potravinárskej firmy na Slovensku v prvom tohtoročnom polroku dosiahli 15,5 milióna eur, čo oproti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje nárast o tri percentá. Hamé na Slovensku predáva najmä trvanlivé mäsové výrobky.

Celkové tržby skupiny Hamé za vlastné a dovezené výrobky v prvom tohtoročnom polroku vzrástli medziročne o sedem percent na 2,546 miliardy českých korún.

Priamy vplyv ruských sankcií na Hamé je podľa Štrupla v súčasnosti veľmi malý. Až 85 percent predaja na ruskom trhu firma zabezpečuje prostredníctvom tamojšieho závodu v Bogoljubove. Štrupl dodal, že vývoz výrobkov Hamé do Ruska sankcie nepostihli.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Prešov #doma #Hamé