Po bratislavskej D1 sa v špičke jazdí osemdesiatkou

Situácia na bratislavskej diaľnici D1 počas rannej špičky už nie je taká kritická, ako bola pred mesiacmi.

11.10.2014 09:00
debata

V auguste diaľničiari rozšírili úseky pri Zlatých pieskoch a Ružinove o tretí pruh a rýchlosť áut sa z pôvodných 25 kilometrov za hodinu zvýšila na takmer 83 kilometrov za hodinu.

Priemerná rýchlosť áut na D1 sa tak zvýšila o viac, ako boli prvotné odhady štátnej diaľničnej spoločnosti, ktorá počítala, že tri pruhy prinesú rýchlosť okolo päťdesiatky.

„V priebehu augusta sme zrealizovali zmenu vodorovného a zvislého dopravného značenia na úsekoch diaľnice D1 Bratislava, Zlaté Piesky – Bratislava, Letisko v smere do Petržalky a Bratislava, Ružinov – Bratislava, Prievoz v oboch smeroch. Rýchle a efektívne riešenie využilo odstavné pruhy a ich otvorenie pre dopravný prúd v miestach medzi jednotlivými križovatkami. Porovnali sme aprílové a septembrové namerané dáta intenzity dopravy na diaľničnom úseku D1 medzi križovatkami Bratislava, Vajnory a Bratislava, Zlaté piesky v smere do Petržalky,“ vraví pre Pravdu Michal Fúrik z Národnej diaľničnej spoločnosti.

Kým v apríli ráno o ôsmej hodine prešlo spomínanými úsekmi 2 160 áut priemernou rýchlosťou do 25 kilometrov za hodinu, o ôsmej hodine rannej v septembri to už bolo 2 835 áut pohybujúcich sa priemernou 83–kilometrovou rýchlosťou za hodinu. Intenzity a rýchlosť áut merala štátna firma radarovými a slučkovými sčítačmi.

„Sčítač dopravy slúži na monitorovanie dopravy na medzikrižovatkových úsekoch diaľnic. Monitoruje počty prejdených vozidiel, skladbu dopravného prúdu, teda počet osobných a nákladných áut, rýchlosť, medzery medzi vozidlami či váhy vozidiel,“ poznamenal Fúrik.

Rámcovú zmluvu na dodanie a montáž sčítačov podpísali diaľničiari s firmou PPA INŽINIERING v celkovej výške 525–tisíc eur. NDS zároveň pripravuje zmenu križovatky, ktorá má najvyšší vplyv na plynulosť dopravy na Slovensku. V smere z a do Petržalky vzniknú samostatné vjazdy a výjazdy na diaľnicu z Einsteinovej aj samostatné vjazdy a výjazdy na diaľnicu z Dolnozemskej u­lice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #diaľnice