Kyjev verí, že mu 17 miliárd USD od MMF bude stačiť

Súčasný úverový program v objeme 17 miliárd dolárov od Medzinárodného menového fondu (MMF) pre Ukrajinu by mal byť postačujúci, pokiaľ nedôjde k významnému zhoršeniu konfliktu s proruskými vzťahy separatistami. Novinárom to v pondelok povedal ukrajinský minister financií Oleksandr Šlapak.

13.10.2014 21:23
debata (13)

Súčasne rezolútne vylúčil reštrukturalizáciu dlhu, ktorú podľa niektorých analytikov krajina potrebuje, aby sa vyhla bankrotu.

„Potenciálne je tu taká možnosť, že sa môže objaviť otázka dodatočných zdrojov,“ vyhlásil šľapák. „Potom áno, potom budeme uvažovať o možnosti nového programu (MMF). Opakujem ale, že to bude v tom prípade, ak sa podstatne zhorší situácia. Teraz máme pomerne dosť zdrojov,“ dodal minister.

MMF už skôr upozornil, že program pomoci Ukrajine je pre boje na východe krajiny ohrozený množstvom rizík. Naznačil tiež, že ak sa situácia v krajine zhorší, 17-miliardová pomoc nebude Kyjevu stačiť na pokrytie finančných potrieb. Šéf zastúpenia MMF na Ukrajine Jérome Vacher začiatkom tohto mesiaca uviedol, že program by mohol byť upravený, ak to bude potrebné.

Na východe Ukrajiny bolo 5. septembra vyhlásené prímerie, ktoré je však často porušované. Dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky, schválil MMF koncom apríla. Prvú splátku dostala Ukrajina v máji.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina