Cena ropy klesá, Saudi nejavia záujem to zastaviť

Ceny ropy v pondelok pokračujú v poklese. Severomorská ropa Brent odpísala viac ako dva doláre na barel. Dostala sa tak na najnižšiu úroveň od konca roka 2010.

13.10.2014 22:11
debata (42)

Podľa obchodníkov za to môže Saudská Arábia, ktorá je najväčším svetovým producentom ropy. Naznačila, že nemá v úmysle obmedzovať ťažbu, hoci to znamená pokles cien ropy.

Severomorský Brent okolo 17:10 SELČ strácal cez dva doláre a nachádzal sa pod hranicou 88,20 dolára za barel. Počas dňa klesol až na 87,74 USD, najnižšie od decembra 2010. Americká ľahká ropa WTI odpisovala 1,12 dolára na 84,70 dolára za barel.

Cena ropy Brent od júna klesla o takmer 25 percent, a to hlavne pre vysoké dodávky v čase, keď slabne dopyt. Táto situácia na trhu zvýšila možnosť, že by Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) mohla znížiť ťažbu.

Podľa agentúry Reuters však Saudská Arábia ako kľúčový člen kartelu OPEC účastníkom na trhu súkromne hovorí, že je ochotná prijať ceny ropy v rozmedzí 80 až 90 dolárov. Kuvajtský minister ropného priemyslu v nedeľu vyhlásil, že OPEC zrejme na svojom najbližšom zasadnutí 27. novembra ťažbu nezníži.

Cenám ropy sa podarilo dostať zo svojho denného minima vďaka štatistike z Číny. Vývoz a dovoz v septembri prekonali očakávania a dovoz ropy do krajiny, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom energií, stúpol v auguste o 9,5 percenta.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Brent