Verejné zákazky sú zmanipulované, tvrdí väčšina úradníkov

Verejné zákazky na Slovensku aj v Českej republike sú podľa väčšiny oslovených úradníkov zmanipulované.

14.10.2014 11:14
debata (4)

Vyše 85 % z nich vidí v súčasných tendroch snahu o manipuláciu s výsledkom zadávania. Ako vyplýva z prieskumu poradenskej spoločnosti Otidea medzi vyše šesťsto obstarávateľmi verejných zákaziek v Česku (363) a na Slovensku (240), v obidvoch krajinách sa však líši miera aj dôvody tejto manipulácie. Na Slovensku korupciu alebo klientelizmus za hlavný dôvod manipulácie so zákazkami považuje polovica úradníkov, v Čechách tretina. Z toho priamo korupcia je dôvodom pre 30 % slovenských obstarávateľov a pre 16 % českých. Každý štvrtý slovenský úradník považuje za zmanipulovanú viac než polovicu zákaziek, v Českej republike je to každý siedmy.

„Výsledky prieskumu zodpovedajú reálnej situácii na Slovensku. Úradníci tam skutočne súčasný stav verejných zákaziek vnímajú horšie ako v Čechách,“ povedal riaditeľ spoločnosti Otidea Tomáš Langr. Pre 40 % slovenských úradníkov je hlavným dôvodom snaha vybrať si znovu firmu, s ktorou boli spokojní. V Českej republike si to myslí 55 % úradníkov. Súčasná legislatíva v obidvoch krajinách to však prakticky neumožňuje. "Európske smernice umožňujú zlé skúsenosti s firmou zohľadniť. Záleží ale ako členské štáty túto možnosť v novom zákone o verejných zákazkách využijú,“ myslí si manažérka vzdelávania vo firme Otidea Adriana Matúšová.

Celých 98 % obstarávateľov v oboch krajinách stále hodnotí na základe najnižšej ponukovej ceny, vyše 80 % dokonca vo väčšine prípadov. Tretina z obavy o napadnuteľnosť verejného obstarávania pre netransparentnosť a pre 45 % je dôvodom zabezpečenie hospodárnosti plnenia zákazky. „Zákon hodnotenie zákaziek len na cenu, namiesto na kvalitu, nenariaďuje. Kľúčom je samotná prax ministerstiev a ďalších štátnych orgánov,“ upozornil Langr. „Štát vydal zákon, ale už nenaučil obstarávateľov s jeho pravidlami pracovať,“ dodal.

Otidea prezentovala výsledky anonymného prieskumu medzi obstarávateľmi verejných zákaziek v štátnej správe a samospráve na konferencii venovanej verejným zákazkám. Otidea je poradenská spoločnosť, ktorá sa zameriava na administráciu, audit a vzdelávanie v oblasti verejných zákaziek. V Českej republike bola založená pred desiatimi rokmi, v minulom roku otvorila pobočku aj na Slovensku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #verejné obstarávanie #úradník