Nemci naliali do bývalej NDR 1,5 bilióna eur. Nestačí to

Oblasť bývalej Nemeckej demokratickej republiky je na tom teraz ekonomicky lepšie ako ostatné postkomunistické krajiny, predovšetkým vďaka masívnej pomoci zo západného Nemecka.

14.10.2014 11:31
debata (62)

Uviedol to v pondelok analytik výskumného ústavu Ifo Joachim Ragnitz. Východné spolkové krajiny však podľa neho stále zaostávajú za západnými a v dohľadnej dobe sa ich úrovni nevyrovnajú.

„Keď porovnáte východné Nemecko s ostatnými východoeurópskymi štátmi, tak je pravda, že sa dostalo oveľa ďalej,“ povedal Ragnitz. „Avšak je treba vidieť, že východné Nemecko dostalo enormnú finančnú podporu zo západného Nemecka. Podľa našich prepočtov dosiahli od roku 1991 transfery približne 1,5 bilióna eur. Toľko peňazí ostatné krajiny rozhodne nezískali,“ zdôraznil.

„Keď sa dnes pozrieme, ako si východné krajiny stoja, tak vidíme, že sú na úrovni západných v roku 1982,“ pripomenul Ragnitz s tým, že rozdiely medzi bývalou NDR a zvyškom Nemecka pretrvávajú.

„To znamená, že východné krajiny zaostávajú o 30 rokov. Takže ich vývoj po zjednotení rozhodne nevidím ako hospodársky zázrak, pretože v roku 1990 tiež zaostávali o 30 rokov,“ dodal.

Podľa Ragnitze sa nedá očakávať, že by východné spolkové krajiny dohnali úroveň západu do roku 2030. "Ale samozrejme budú regióny, ktoré na tom budú dobre, predovšetkým okolie veľkých miest ako Drážďany, Lipsko, Jena alebo Postupim. Naopak oblasť Erzgebirge (Krušné hory) alebo väčšina Saska-Anhaltska je ekonomicky slabá a zrejme aj naďalej bude, "povedal.

Ragnitz sa preto domnieva, že aj po roku 2020 bude musieť východ Nemecka prijímať peniaze z osobitného programu na regionálny rozvoj, hoci už tento program nebude zameraný výhradne na bývalú NDR a bude určený pre všetky ekonomicky slabé regióny Nemecka. Východné krajiny podľa Ragnitza budú potrebovať predovšetkým investície do vzdelávania a podporu inovácií, infraštruktúra v nich už je na úrovni západných spolkových krajín.

Analytik priznáva, že pre mnoho obyvateľov bývalej NDR je vývoj po zjednotení sklamaním. „Vtedy sa čakalo, že nové krajiny doženú západ za pár rokov, nieže to bude trvať 25 rokov,“ povedal Ragnitz. Tieto očakávania ale podľa neho bola prehnané. „Vtedy sa podcenilo, ako zle na tom NDR je,“ podotkol.

Podľa Ragnitza je realistické očakávať, že sa východné krajiny pozvoľne ekonomicky priblížia k slabším oblastiam západného Nemecka, ktoré dosahujú 90 percent priemerného hospodárskeho výkonu krajiny. Za najvyspelejšími spolkovými krajinami, ako sú Bavorsko, Hesensko a Bádensko-Württembersko, však podľa neho bude oblasť bývalej NDR výrazne zaostávať aj naďalej.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NDR