Slovak Telekom a Deutsche Telekom dostali od Bruselu mastnú pokutu

Európska komisia uložila pokutu vo výške 38,84 mil. eur spoločnosti Slovak Telekom (ST), a. s. a jej materskej firme Deutsche Telekom AG za zneužívanie dominantného postavenia na trhu počas viac ako piatich rokov. Ako informovala komisia, cieľom bolo vytlačiť z trhu so širokopásmovými službami na Slovensku konkurentov.

15.10.2014 14:47
Euro, peniaze, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Komisia dospela k záveru, že Slovak Telekom svojim konkurentom odmietol poskytnúť uvoľnený prístup k účastníckemu vedeniu a uplatňoval aj politiku stláčania marže.

„Deutsche Telekom ako materská spoločnosť s rozhodným vplyvom je za konanie svojej dcérskej spoločnosti zodpovedný tiež a preto je za pokutu uloženú Slovak Telekomu zodpovedný spoločne a nerozdielne,“ konštatovala komisia. Podľa zverejnených informácií Deutsche Telekom dostal aj dodatočnú pokutu vo výške 31,1 mil. eur. Cieľom dodatočnej pokuty je podľa EK zabezpečiť dostatočne odrádzajúci účinok a sankcionovať opakované zneužívanie dominantného postavenia vzhľadom na to, že pokuta za stláčanie marže na trhoch so širokopásmovým pripojením v Nemecku mu bola uložená už v roku 2003. Celková pokuta, za ktorú je zodpovedná spoločnosť Deutsche Telekom, je teda 69,91 mil. eur, vrátane 38,84 mil. eur za ktoré sú spoločnosti Deutsche Telekom a Slovak Telekom zodpovedné spoločne a nerozdielne.

„Konanie spoločnosti Slovak Telekom viedlo k poškodeniu spotrebiteľov a narúšalo hospodársku súťaž na trhu so širokopásmovým pripojením na Slovensku počas vyše piatich rokov. Slovak Telekom nielen odmietol poskytnúť uvoľnený prístup k svojmu účastníckemu vedeniu za spravodlivých podmienok, ale uplatňoval aj politiku stláčania marže, čím znemožnil alternatívnym prevádzkovateľom využívať jeho pôvodnú infraštruktúru pre telefónnu sieť ak nechceli vykazovať stratu,“ uviedol podpredseda EK zodpovedný za politiku hospodárskej súťaže Joaquín Almunia.

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky (TÚSR) v júni 2005 nariadil Slovak Telekomu, aby poskytol prístup k účastníckemu vedeniu v rámci svojej pôvodnej telefónnej siete. V auguste 2005 Slovak Telekom zverejnil podmienky, za akých by uvoľnený prístup k svojmu účastníckemu vedeniu umožnil alternatívnym prevádzkovateľom. „Tieto podmienky boli také, aby sa prístup považoval za neakceptovateľný. Slovak Telekom konkrétne neoprávnene zatajil sieťové informácie nevyhnutné na uvoľnenie prístupu k účastníckemu vedeniu, jednostranne obmedzil rozsah svojej regulačnej povinnosti uvoľniť prístup a stanovil ďalšie nespravodlivé podmienky v súvislosti s každým z krokov potrebných na získanie prístupu,“ vysvetlila EK.

Slovak Telekom navyše stanovil podľa EK ceny za prístup k svojmu účastníckemu vedeniu a svoje maloobchodné ceny na takej úrovni, ktorá by jeho konkurentov nútila vykazovať straty, keby chceli poskytovať širokopásmové služby retailovým zákazníkom za maloobchodné ceny, ktoré by sa vyrovnali cenám ponúkaným spoločnosťou Slovak Telekom. „Za takýchto podmienok by alternatívni prevádzkovatelia nemohli reálne vstúpiť na slovenský trh. Ak sa alternatívni prevádzkovatelia rozhodli zaviesť svoje vlastné siete, vstup na trh bol obmedzený len na určité geografické oblasti a bol aj oneskorený,“ dodala EK.

Spoločnosť Slovak Telekom je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Jej majoritným akcionárom je spoločnosť Deutsche Telekom AG s podielom 51 % akcií. Slovenská republika zastúpená Ministerstvom hospodárstva SR vlastní 34 % akcií a Fond národného majetku SR 15 % akcií. Skupinu Slovak Telekom tvoria materská spoločnosť Slovak Telekom a jej dcérske spoločnosti Zoznam, Zoznam Mobile, Telekom Sec a PosAm.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Deutsche Telekom