Rosnefť zažalovala Brusel pre sankcie

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť ženie Európsku úniu pred súd pre sankcie, ktoré na ňu Brusel uvalil v súvislosti so sporným ruským postupom v ukrajinskej kríze. Informoval o tom vo štvrtok na webe denník Financial Times.

17.10.2014 00:00
debata (24)

Na európsky súd sa pre európske sankcie obrátil aj miliardár a dlhoročný priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina Arkadij Rotenberg.

Západné protiruské reštrikcie obmedzujú prístup spoločnosti Rosnefť k peniazom na západných kapitálových trhoch v čase, keď má tento štátom ovládaný podnik dlh v objeme desiatok miliárd dolárov a musí do konca roka splatiť stovky miliárd rubľov.

Rosnefť sa podľa denníka Financial Times kvôli sankciám obrátila 9. októbra na Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu. Domáha sa toho, aby Európska rada zrušila rozhodnutie z 31. júla, ktoré Rosnefti – ale aj iným ruským energetickým podnikom ako Transnefť či Gazprom Nefť a niektorým veľkým ruským bankám – prakticky uzavrelo prístup k peniazom na európskych kapitálových trhoch.

Rotenberg, ktorého v júli zasiahol zákaz cestovať do EÚ a zmrazenie majetku, sa na luxemburský súd pre sankcie obrátil o deň neskôr.

Rosnefť svoju žiadosť na súd údajne predložila vo svojom mene a za ďalšie bližšie nešpecifikované strany. Sankcie, ktoré Rosnefť požaduje zrušiť, sa týkajú aj veľkých ruských bánk Sberbank, VTB, VEB či Gazprombank. Rosnefť sa k veci podľa denníka odmietla vyjadriť.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #Rosnefť