Česi pripravujú zdraženie mýta

Česká vláda prerokuje zvýšenie mýta pre kamióny, ktoré kabinetu v pondelok predloží minister dopravy Antonín Prachař.

19.10.2014 09:39
debata

Najviac by od nového roka podľa ministerského návrhu mali sadzby stúpnuť u kamiónov spĺňajúcich ekologickú normu 5. Týmto vozidlám by mali sadzby v priemere vzrásť o 9,8 percenta. O 8,2 percenta by mali vzrásť sadzby pri kategóriách vozidiel s menej ekologickými motormi. Autobusom, ktoré majú výrazne znížené sadzby, ceny vzrastú až o 30 percent.

Od januára by tiež mala vzniknúť nová kategória vozidiel spĺňajúca normu 6 a EEV (Enhanced Environmentally Friendly Vehicle). U týchto kamiónov by ceny za prejdený kilometer po spoplatnenej sieti mali zodpovedať tohtoročným cenám platným pre euro 5.

Zrušené by mali byť podľa ministerského návrhu drahšie sadzby za prevádzku v piatok medzi 15:00 až 20:00. Toto opatrenie malo len minimálny vplyv na skladbu vozidiel využívajúcich komunikácie v túto dobu. Dvojnásobne vyššie sadzby navyše kvôli malému množstvu vozidiel, ktoré v tom čase jazdia, neprinášali významnejšie množstvo peňazí, uviedlo v materiáli ministerstvo.

To ako kompenzáciu za zdraženie mýtnych sadzieb navrhlo dopravcom znížiť limity pre získanie množstevných zliav na mýte. Päťpercentnú zľavy na mýte tak budú môcť dopravcovia dosiahnuť pri platbách 75 000 korún na jedno vozidlo. Pre získanie maximálnej trinásťpercentnej úľavy budú musieť s jedným vozidlom na mýte zaplatiť 300 000 korún.

Elektronické mýto sa v Česku vyberá na zhruba 1300 kilometroch diaľnic, rýchlostných ciest a 180 kilometroch ciest prvej triedy. Vlani sa na mýte vybralo zhruba 8,55 miliardy korún. Mýto platia od roku 2007 vozidlá nad 12 ton a od roku 2010 tiež vozidlá nad 3,5 tony, v roku 2011 pribudla zvýhodnená kategória pre autobusy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Mýto #kamión