Benzín zlacnel, ale tešiť sa z toho nedá

Zlacňovanie pohonných hmôt je v Európe sprevádzané čoraz väčšími obavami z návratu ekonomickej krízy.

20.10.2014 12:00
tankovanie, pumpa, nafta, benzín Foto: ,
Palivá od piatku zlacneli o dva centy. Benzín Natural 95 stojí v priemere 1,46 eura za liter a nafta 1,30 eura.
debata (33)

Ani slovenskí motoristi sa tak naplno nemôžu tešiť z toho, že od piatku tankujú do svojich automobilov o dva centy lacnejší benzín aj naftu. Padajúce ceny palív sú totiž jednou z predzvestí spomaľovania ekonomického rastu spojeného so slabou tvorbou nových pracovných miest a stagnáciou platov.

Ďalšia výstraha prišla v strede pracovného týždňa v podobe razantných pádov akciových trhov. Americká centrálna banka sa totiž práve v októbri rozhodla skončiť niekoľko rokov trvajúce tlačenie peňazí.

„Akcie tak už nemá čo držať na súčasných vysokých úrovniach. Ak nepríde k nejakej forme podpory zo strany Európskej centrálnej banky, tak do konca roka očakávam prepad akcií o 5 až 10 percent,“ povedal Ronald Ižip, analytik spoločnosti Trim Broker.

Amerika si prepad akcií môže dovoliť, keďže má na rozdiel od Európy nízku nezamestnanosť a slušný ekonomický rast.

„Európa ma momentálne druhé najhoršie vyhliadky do budúcnosti za posledné tri roky. Pomalá inflácia nedovoľuje rýchlejší ekonomický rast, tým sa znovu vyostruje situácia okolo zadlženia južných štátov eurozóny a investori opäť viac pochybujú o schopnosti Grécka splácať svoje budúce dlhy,“ pokračoval Ižip.

Budúcnosť Európy vyzerala podstatne horšie pred necelými dvoma rokmi, keď veľká časť investorov očakávala odchod Grécka z Európskej únie a rozpad eurozóny. Obavy teraz nie sú zatiaľ také silné, ale všetko bude závisieť aj od údajov o hospodárení kľúčových krajín Európy.

V auguste bol v Nemecku útlm v priemysle a ak by sa ešte raz zopakoval, čoraz viac by sa hovorilo o prudkom páde akcií a návrate recesie, v ktorej bola eurozóna naposledy vlani. Medzinárodný menový fond varuje Európsku úniu pred čoraz väčšou hrozbou recesie, aj keď zatiaľ ju nepredpovedá. Európska centrálna banka sa súčasné problémy snaží riešiť znižovaním úrokov, lacnými pôžičkami pre súkromné banky a predstavením programu nakupovania krytých dlhopisov. Časť trhu tak očakáva, že po skončení tlačenia peňazí v USA, preberie štafetu Európska únia a ECB nakoniec rozbehne istou formou tlačiarne na peniaze. To môže mať dosahy na infláciu. Spomaľovanie európskeho hospodárstva momentálne nahráva klesaniu cien pohonných hmôt.

„Na Slovensku môžu motoristi v priebehu najbližších dvoch týždňov očakávať zníženie cien pohonných hmôt až o 5 centov,“ odhadol Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Colosseum. Prvé zlacnenie o 2 centy pocítili motoristi už tento piatok, keď priemerné ceny benzínu natural 95 klesli na 1,46 eura za liter a v prípade nafty na úroveň 1,30 eura.

Nízke ceny by mali trvať najbližšie dva mesiace, keďže súčasné prebytky ropy na trhu, môžu byť zredukované najskôr až po novembrovom zasadnutí OPEC. Tradičným producentom ropy navyše nízke ceny čierneho zlata vyhovujú, keďže ich konkurencia ťažiaca ropu z bridlicových pieskov, potrebuje na dosiahnutie zisku udržať cenu ropy na úrovni minimálne 80 dolárov za barel.

„OPEC pochopil, že ak budú ceny ropy vysoko, tak sa ešte viac rozbehne ťažba bridlicovej ropy, čo klasickú ťažbu zruinuje. Naopak, ak OPEC nechá ešte viac klesnúť cenu, mnoho vrtov v USA prestane byť ziskových,“ uzavrel Vladimír Pikora, hlavný ekonóm spoločnosti Next Finance.

Cena londýnskej ropy Brent sa aktuálne pohybuje okolo 87 dolárov za barel, kým ešte v septembri stála cez 100 dolárov. V prepočte na eurá ešte koncom júla vyšiel barel na 80 eur a teraz je cena zhruba 66 eur za barel.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #palivá