Fico odmieta vyrovnaný rozpočet na úkor ľudí

Vyrovnaný štátny rozpočet nie je podľa premiéra Roberta Fica zmysluplným cieľom, ak by na jeho dosiahnutie bolo potrebné siahnuť do peňaženiek ľudí.

25.10.2014 14:27
Robert Fico, volby 2014, prezidentske volby, smer, Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (90)

„Prečo by mal byť vyrovnaný rozpočet zmysluplným cieľom na úkor ľudí? Ja vám kašlem na deficit z hľadiska toho, či je to 0,5 alebo 0,7. To kvôli tomu, že bude deficit 0,1, budeme škrtiť ľudí? Budeme zvyšovať odvody, budeme robiť všetko pre to, aby sme mali nejaké číslo a krajiny, ktoré majú trojtisícové platy, kašlú na to?“ vyhlásil predseda vlády v diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Premiér pritom poukazoval najmä na Francúzsko a Taliansko, pre ktoré podľa neho neplatia pri plnení si svojich záväzkov v súvislosti s rozpočtom rovnaké pravidlá ako pre iných.

„Zisťujem, že pravidlá majú platiť iba pre malých a slabých, nie pre veľkých a silných. Dnes Francúzsko a Taliansko zrazu otvárajú otázku, či môžu prekročiť trojpercentný deficit, lebo im to nejde. Ale takto to nemôže fungovať,“ dodal Fico, podľa ktorého sme my na Slovensku urobili všetko pre to, aby bol vo verejných financiách poriadok. Premiér pripúšťa, že ak veľké štáty eurozóny tiež nezačnú konsolidovať a znižovať svoj deficit pod záväzné tri percentá, potom sa aj tempo znižovania deficitu na Slovensku spomalí. Vyrovnaný rozpočet by sa tak podľa premiéra nemuseli dosiahnuť v roku 2017, ale napríklad v roku 2018. „Možno so mnou nebudú mnohí súhlasiť, nehovoril som o tom ani s ministrom financií, je to môj prvý osobný názor. Prečo by sme mali byť za každú cenu premianti, byť prví a na druhej strane veľké krajiny, kde ľudia zarábajú dva a pol, tritisíc eur, prečo by nemali mať také povinnosti ako ostatní?“ pýtal sa Fico.

Na margo budúcoročného rozpočtu Fico uviedol, že záväzky dosiahnuť deficit pod tri percentá HDP ako aj zníženie verejného dlhu budú naplnené. „Vždy pred schválením rozpočtu sú vyjadrenia, že je to príliš optimistické. Opak je pravdou. Vždy sú tie výsledky na konci roka lepšie, ako sme ich prognózovali,“ poznamenal premiér. Fico zároveň konštatoval, že ak by ekonomiku štátu negatívne ovplyvnila napríklad kríza na Ukrajine či stagnácia Nemecka, šetriť sa bude na úkor štátu. Zvyšovanie daní ani odvodov podľa neho nehrozí. „Vôbec sme nerátali s takýmto krokmi,“ ukončil.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #štátny rozpočet