Nové kolky odhalia pančovaný alkohol

Kremnická štátna mincovňa spustila výrobu nových kolkov na alkohol a cigarety. Majú prispieť k boju proti falšovateľom, daňovým únikom aj k vyššej ochrane spotrebiteľa, ktorý si bude môcť skontrolovať pravosť kupovaného výrobku.

27.10.2014 07:20
kolky, alkohol, tabak, Kremnická mincovňa Foto: ,
Nové kolky na alkohol a cigarety sa tlačia v kremnickej štátnej
debata

Nové kontrolné známky so špeciálnymi bezpečnostnými prvkami na fľašiach a cigaretových škatuľkách sa do distribúcie začnú dostávať 1. novembra. Každá fľaša liehoviny, škatuľka cigariet či balenie tabaku bude mať na kontrolnej známke identifikačné číslo, pomocou ktorého sa bude dať jednoducho overiť, či tovar pochádza z legálnych zdrojov.

„Nový systém tlače a distribúcie kolkových známok má zabezpečiť zlepšenie a zjednodušenie kontroly ich pravosti. Na druhej strane sa zníži a obmedzí priestor na falšovanie a tiež sa znížia daňové úniky. Zároveň a v neposlednom rade je to aj lepšia ochrana spotrebiteľa,“ uviedol štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Nové kolky majú oveľa vyššie prvky ochrany ako súčasné vrátane špeciálnej hĺbkotlače a exspiračnej doby desať mesiacov. Podľa prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho budú pod kontrolou od ich vytlačenia až po nalepenie na fľašu alebo škatuľku a aj v obehu.

Doteraz kolky tlačili štyri súkromné tlačiarne, po novom sa kolky pre slovenský trh budú tlačiť na jedinom mieste, v štátnej Mincovni v Kremnici.

„Úplne najdôležitejšie je, že kým objednávanie kontrolných známok sa uskutočňovalo medzi výrobcami, resp. distribútormi a tlačiarňami napriamo, dnes si ich budú objednávať v elektronickom systéme Finančnej správy. Tá bude zároveň v tomto systéme potvrdzovať množstvá kontrolných známok, ktoré dodá subjektu podľa toho, koľko ich už má na sklade,“ spresnil.

Pomôcť pri odhaľovaní podvodov a kontrole pravosti alkoholových a tabakových výrobkov môžu aj samotní občania. Vo februári budúceho roka podľa Imreczeho spustia aplikáciu, ktorá ľuďom umožní cez smartfón pripojený na internet kontrolovať kolky cez QR kód.

„Keď si ho načíta a vidí v regáli vodku a načíta sa mu whisky, tak je niekde problém. Občan bude mať takto možnosť pomáhať nám kontrolovať úniky na spotrebných daniach a aj si chrániť svoje zdravie tým, že si potvrdí pravosť výrobku,“ vysvetlil Imrecze.

Únik na spotrebných daniach z liehu a tabaku sa odhaduje na približne 80 miliónov eur ročne. Nový systém by ich spolu s ďalšími opatreniami mal efektívne znížiť. O koľko presne, Imrecze nateraz odhadnúť nevedel, naznačil však, že ak sa to podarí o dvadsať percent, bude rád.

Štátna mincovňa sa doteraz špecializovala len na výrobu mincí a medailí, po novom už tlačí aj kolky na alkohol a cigarety pre slovenský trh. Na tento účel zamestnala sedem nových pracovníkov, upravila priestory a nakúpila technológiu. Zobrala si na to komerčný úver.

„Po 686 rokoch získavame ďalší výrobný program. Rozpočet, ktorý sme dodržali, bol 6,5 milióna eur a splatnosť úveru je desať rokov,“ povedal riaditeľ mincovne Vlastimil Kalinec.

Prechod na nový systém tlače a označovania bude postupný. Takzvaný duálny režim, počas ktorého bude možné označovať spotrebiteľské balenia cigariet a liehovín aj pôvodnými kolkami, potrvá do konca marca 2015. S novými kontrolnými známkami môžu byť na trhu cigarety od 1. novembra, tabak od 1. decembra tohto roku a cigary, cigarky a liehoviny od 1. januára 2015.

Zákon umožňuje predajcom fliaš liehovín so starými kontrolnými známkami predávať až do 30. septembra 2016, cigarety do 31. augusta 2015. Doteraz neoznačované spotrebiteľské balenia cigár bude možné predávať do 31. decembra 2016, cigarky do 31. decembra 2015 a tabak do 31. marca 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #alkohol #kolky #cigarety