Šefčovič: Jadrová energetika je v súčasnosti nenahraditeľná

Jadrová energetika je podľa nového podpredsedu Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča nenahraditeľná.

27.10.2014 13:06
debata (5)

Podľa neho výpadok jadra z energetického mixu by sa v súčasnosti nedal žiadnym spôsobom nahradiť. „Jadrové elektrárne máme v 16 krajinách, 14 z nich naďalej vidí budúcnosť energetiky jednoznačne aj v spektre, ktorého silnou súčasťou bude jadrová energetika,“ povedal pre portál vEnergetike.sk Šefčovič.

Európska únia naďalej ponechá rozhodnutie, či investovať do jadrovej energetiky alebo nie, na každej jednej členskej krajine. EK bude len posudzovať, či sú dodržané všetky bezpečnostné pravidlá, a či sa rešpektujú najvyššie bezpečnostné štandardy. Komisia môže podľa Šefčoviča schváliť pre projekt jadrovej elektrárne aj poskytnutie štátnej dotácie. Každý prípad však bude individuálne posúdený. Krajina bude musieť presvedčiť komisiu, že situácia sa nedá riešiť trhovými podmienkami a že ak by sa neriešila, nastali by veľké ekonomické a energetické problémy.

Európska komisia ostatne schválila plán britskej vlády garantovať cenu elektriny, za ktorú ju bude predávať nová jadrová elektráreň Hinkley Point C. Elektráreň, ktorá sa má postaviť v juhozápadom Anglicku, má prevádzkovať francúzska spoločnosť EDF. Ide o prvý projekt výstavby jadrovej elektrárne v Británii za posledné desaťročia. EDF získa garanciu, že elektrinu vyprodukovanú v Hinkley Point bude 35 rokov predávať za 92,50 libry (GBP) za megawatthodinu. „V prípade Británie to bol výpadok siedmich percent produkcie energií, ktorý nevedeli nahradiť,“ zdôvodnil Šefčovič, prečo komisia súhlasila s takouto štátnou podporou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Maroš Šefčovič