Učitelia dostanú vianočných 100 eur

Vianočný bonus 100 eur plánuje vyplatiť ministerstvo školstva všetkým učiteľom základných a stredných škôl. Viac peňazí na svojich výplatných páskach uvidí 80-tisíc pedagógov už v decembri. Po vianočnom dôchodku a vlakoch zadarmo tak vláda uvoľnila ďalšie peniaze na zvyšovanie životnej úrovne ľudí.

30.10.2014 11:00 , aktualizované: 31.10.2014 09:00
pavel ondek Foto: ,
Pavel Ondek
debata (22)

„Sto eur navyše tesne pred Vianocami určite poteší každého. Ja ako učiteľka angličtiny na základnej škole musím mať až tri zamestnania, aby som mohla slušne vyžiť,“ povedala učiteľka Gabriela Dančiková z Michaloviec. Tá bola včera v práci aj napriek tomu, že základné školy mali deň prázdnin. „V dnešných ťažkých podmienkach všetkých učiteľov poteší každé, aj malé, zvyšovanie platov,“ uviedol Pavel Ondek, šéf odborového zväzu školstva. Učiteľských vianočných 100 eur nebude vyplatených vysokoškolským pedagógom, ktorí však zarábajú výrazne viac ako ich kolegovia na základných a stredných školách. Kým učitelia regionálneho školstva zarábali podľa vládnych štatistík v minulom roku v priemere 850 eur za mesiac, ich vysokoškolskí kolegovia dostávali 1¤245 eur.

Ministerstvo školstva tvrdí, že peniaze na vyplatenie vianočného bonusu 100 eur našlo úsporami vo svojom rezorte v odhadovanej výške viac ako 10 miliónov eur. „Pán minister má v pláne poslať určitú sumu učiteľom, tak ako im pred časom sľúbil, aby im dokázal, že sú preňho prioritou,“ povedala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Rezort školstva sa neobáva, že by si financie určené na vianočný bonus mohli nechať zriaďovatelia škôl. „Peniaze pošleme aj s odvodmi starostom, ktorí sú zriaďovateľmi regionálnych škôl (teda ZŠ a SŠ), a oni ich pošlú ďalej do škôl. Očakávame, že keď budú učitelia vedieť, že im takáto suma má prísť, starostovia si nedovolia tieto peniaze zadržať a odovzdajú im ich,“ tvrdí Dupaľová Ksenzsighová.

Peniaze navyše ostávajú ministerstvu školstva aj pre štatistické zníženie dlhu Slovenska. Európsky štatistický úrad totiž minulý týždeň definitívne potvrdil, že po prechode na novú metodiku ESA2010 dlh Slovenska za rok 2013 klesol z 55,4 na 54,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Znížením dlhu pod 55 percent HDP prišlo k uvoľneniu dlhovej brzdy, čo všetkým ministerstvám umožňuje zrušiť škrty vo výške troch percent tohtoročných výdavkov. Po súhlase ministerstva financií tak z toho budú profitovať učitelia v podobe vyplatenia vianočných 100 eur.

Zároveň prebiehajú rokovania o budúcoročnom zvyšovaní platov pre 360-tisíc verejných zamestnancov. Včerajšie rokovania však konečnú dohodu nepriniesli a v roku 2015 majú zatiaľ istý rast platov len učitelia a lekári. Ministerstvo školstva totiž plánuje v roku 2015 vynaložiť 50 miliónov eur na dosiahnutie päťpercentného zvyšovania učiteľských platov. Ministerstvo zdravotníctva zas vyplatením 16 miliónov dokončí tri roky trvajúce zvyšovanie platov lekárov. V roku 2015 tak lekár s atestáciou zarobí najmenej 2¤019 eur v hrubom, čo zodpovedá 2,3-násobku priemernej mzdy v slovenskom hospodárstve. Ostatní verejní zamestnanci zatiaľ netušia, či sa im aj v budúcom roku podarí zopakovať tohtoročné zvyšovanie platov, ktoré bolo na paušálnej úrovni 16 eur za mesiac pre každého zamestnanca.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #školstvo #učiteľ #Vianoce