Slovenská sporiteľna je zisková, jej matka Erste v strate

Skupina Slovenskej sporiteľne dosiahla ku koncu septembra čistý zisk 134,3 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to zníženie o 6 %.

30.10.2014 11:55
peniaze, euro, eurá, sporenie, dane, odvody,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Keď odhliadneme od vplyvu odvodu do Fondu ochrany vkladov, za tri štvrťroky sa nám podarilo zvýšiť prevádzkový zisk o 3,9 %,“ povedal podpredseda predstavenstva Slovenskej sporiteľne Štefan Máj. Za deväť mesiacov tohto roka sa totiž odvodová povinnosť banky, teda príspevok do Fondu na ochranu vkladov a banková daň, zvýšila na úroveň 39,6 mil. eur. Za rovnaké obdobie vlaňajška dosiahla hrubých 31,1 mil. eur.

Čistý úrokový výnos skupiny napriek dlhodobo pretrvávajúcemu prostrediu nízkych medzibankových úrokových sadzieb vzrástol medziročne o 2,8 % na 346 mil. eur. Pozitívne sa pod to podpísal podľa sporiteľne najmä nárast objemu poskytnutých úverov voči klientom, ktorý sa zvýšil o 915,6 mil. eur. Čistý príjem z poplatkov a provízií vzrástol medziročne o 4,8 % na 91,1 mil. eur. Prispel k tomu najmä zvýšený počet transakcií, ktoré realizovali klienti banky.

Bilančná suma bola na konci deviateho mesiaca vo výške 12,617 mld. eur a medziročne stúpla o 9 %. Objem úverov klientom dosiahol 7,893 mld. eur pri raste o 13,1 %. Významne sa na tom podieľali úvery poskytnuté obyvateľstvu, ktoré medziročne vzrástli o 15,9 %, resp. o 830 mil. eur. Najvýznamnejším zdrojom rastu boli úvery na bývanie, ktoré vzrástli o 15,7 %, teda o 605 mil. eur. Záväzky voči klientom vzrástli o 9,5 % na 9,485 mld. eur. Vklady obyvateľstva medziročne vzrástli z 7,4 mld. eur na 7,7 mld. eur.

Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, sa Slovenská sporiteľňa začlenila do finančnej skupiny Erste.

Erste vykázala stratu 1,48 mld. eur

Rakúska spoločnosť Erste Group Bank (Erste) vykázala v období januára až septembra stratu vo výške 1,48 mld. eur. Informovala o tom vo štvrtok banková skupina, ktorá zároveň zopakovala, že v tomto roku očakáva rekordnú stratu.

Spoločnosť Erste už v júli varovala, že situácia v Maďarsku a v Rumunsku by mohla firme spôsobiť v tomto roku čistú stratu viac ako 1,6 mld. eur. Negatívne by banku mali totiž v tomto roku ovplyvniť najmä zaúčtovanie zníženej hodnoty majetku jej rumunskej divízie a maďarská legislatíva, ktorá núti banky odškodňovať klientov.

Maďarský parlament v júli schválil zákon, ktorý prikazuje bankám odškodniť klientov s úvermi v cudzích menách. Predtým v júni súd rozhodol, že banky si účtovali neprimerane vysoké poplatky a jednostranne zvyšovali úrokové sadzby z devízových pôžičiek. Banky by mali následne do konca tohto roka previesť zostávajúce devízové úvery na pôžičky vo forintoch pri pevne stanovenom výmennom kurze.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská sporiteľňa #Erste