Jaceňuk zháňal peniaze na plyn v USA i EÚ

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zháňal peniaze na plyn v USA i v EÚ. Predstavitelia Gazpromu odleteli z Bruselu s tým, že sa vrátia, keď sa financie nájdu. Riešenie sa našlo, lebo rokovania vo štvrtok večer úspešne pokračovali.

30.10.2014 15:22 , aktualizované: 17:33
Gazprom, plyn, Rusko Foto: ,
Ruskí vyjednávači chcú, aby Európska únia prišla so solídnejšími zárukami, že bude kryť Kyjevu zálohy za ruský plyn.
debata (112)

Nakoniec sa obe strany dohodli a vo štvrtok večer podpísali dohody o dodávkach plynu na Ukrajinu (viac v článku Kyjev a Moskva podpísali dohody o plyne)

Štvrtok bol však pre rokovacie tímy rušný deň. Ruskí vyjednávači chceli, aby Európska únia prišla so solídnejšími zárukami, ktoré budú kryť Kyjevu zálohy za ruský plyn. Delegácia Gazpromu sa dokonca vrátila do Moskvy. Do Bruselu vraj znovu priletí, až tieto záruky budú. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk práve preto vo štvrtok telefonoval s nemeckou kancelárkou a s americkým viceprezidentom.

Gazprom prišiel, až bolo o čom rokovať

Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov rozhlasovej stanici Kommersant FM vo štvrtok počas dňa potvrdil, že delegácia spoločnosti do Bruselu opäť priletí len na základe informácií o pokroku v rokovaniach medzi Európskou komisiou a Ukrajinou.

„Ak bude o čom rokovať, vrátime sa. Európska komisia a Ukrajina musia ešte vyriešiť niekoľko otázok spojených s financovaním. A bez toho pre nás pokračovanie trojstranného dialógu nemá zmysel,“ vyhlásil.

Ruský minister energetiky Alexander Novak podľa ruských médií vyhlásil, že mu počas rokovaní povedali, že Ukrajina rokuje s Európskou komisiou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o finančných prostriedkoch na úhradu štyroch miliárd kubických metrov plynu. Ruský minister však vraj žiadne záruky nevidel.

„Všetko je to spojené s finančnými otázkami, všetko súvisí so zárukami, ktoré dá Európska komisia Ukrajine,“ povedal Miller podľa agentúry Reuters. Tieto dohody budú podľa neho obsiahnuté v dvojstrannom protokole. Ak sa ale nepodarí dosiahnuť dohodu o týchto otázkach, potom nebudú ani žiadne ďalšie rokovania a k podpisu nedôjde.

Gazprom aj agentúra RIA Novosti ale popoludní zhodne uviedli, že rokovania ukrajinských a ruských predstaviteľov sa začnú o 19:00 SEČ. Riaditeľ ukrajinského Naftogazu Andrij Kobolev podľa Reuters uviedol, že je „vysoko pravdepodobné“, že vo štvrtok dohodu v Bruseli podpíšu.

Barroso: Dohoda je blízko

Európska komisia vo štvrtok uviedla, že jej predseda José Barroso v stredu niekoľkokrát telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a že zdôraznil, že „dohoda je na dosah na základe návrhov predložených Európskou komisiou“.

Predchádzajúce dve kolá rokovaní k dohode neviedli, hoci sa očakával podpis zmluvy. Ukrajina zatiaľ len hľadala financie nielen na nákup zimných dodávok z Ruska, ale aj na krytie dlhu za staré kontrakty. Ten dosahuje sumu 4,5 miliardy dolárov, z ktorých 3,1 miliardy má Kyjev uhradiť do konca roka. Moskva varovala, že plyn na Ukrajinu pošle v budúcnosti len v prípade, že Kyjev dodávku vopred zaplatí. Cena za zimný ruský plyn už bola dohodnutá vo výške 385 dolárov za tisíc kubických metrov.

Novak v noci na štvrtok poznamenal, že diskusia o dokumentoch, ktoré je potrebné pripraviť, bola dlhá. "Môžem ale povedať, že sme sa zhodli na kľúčových údajoch, ktoré majú byť základom pre tieto dokumenty. Dosiahla sa dohoda o cene, ako sme už povedali skôr, zhodli sme sa aj na splátkovom kalendári, na platbe vopred a na požiadavke našich partnerov, ktorý sa týka určitého objemu plynu počas novembra a decembra, "vyhlásil ruský minister.

Jaceňuk hovoril s Bidenom i Merkelovou

Ukrajinský premiér Jaceňuk na štvrtkovom zasadnutí vlády podľa kyjevských médií vyhlásil, že už dodaný plyn bude krajina Rusku splácať v cene 268 dolárov za 1000 kubíkov plynu. Taká bola zvýhodnená cena daná Moskvou bývalému proruskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, od ktorej ale po jeho februárovom zvrhnutí ustúpila. Kyjev však na jej zachovaní trvá, aspoň pre už dodanú surovinu.

Jaceňuk tiež upresnil, že Ukrajina z dlžnej čiastky zaplatí okamžite po podpísaní trojstrannej dohody 1,45 miliardy dolárov a zvyšných 1,65 miliardy do konca roka. Potvrdil, že by cena ruského plynu mala byť v letnom období 325 dolárov za 1000 kubíkov a v zime 385. Avšak vzhľadom na pokles ceny ropy, ktorá má podľa kontraktu vplyv na tvorbu ceny plynu, bude Ukrajina platiť Rusku do konca roka 378 dolárov a v prvom štvrťroku budúceho roka 365 dolárov.

Premiér tiež oznámil, že vo štvrtok hovoril telefonicky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom v snahe nájsť „finančné nástroje, ktoré by umožnili… zaplatiť naše energetické faktúry“.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Ukrajina