Tescu môže rating spadnúť do podradnej kategórie

Britskej maloobchodnej spoločnosti Tesco by mohol klesnúť rating do neinvestičnej kategórie, tzv. "junk", ak firma nepríde s plánmi na zníženie dlhu a zvýšenie tržieb. Uviedla to v piatok ratingová agentúra Moody's.

01.11.2014 06:00
debata (6)

Zhoršenie ratingu by tejto najväčšej maloobchodnej spoločnosti v Británii zrejme zvýšilo náklady na financovanie.

Tesco sa potýka s poklesom predaja vo svojich predajniach a v septembri firma zistila nezrovnalosti v účtoch v objeme 263 miliónov libier. Firma suspendovala osem vedúcich pracovníkov a vyšetruje ju úrad SFO, ktorý sa zameriava na závažné prípady podvodov a korupcie.

Tesco má teraz u Moody's známku Baa3, čo je jeden stupeň nad neinvestičnou kategóriou. Minulý týždeň Moody's uviedla, že skúma rating firmy kvôli ďalšiemu zníženiu v reakcii na výsledky hospodárenia za prvý polrok, ktoré ukázali deficit v dôchodkovom poistení a rast čistého dlhu. Obchodný zisk firmy klesá.

Moody's vyzvala Tesco, aby vypracovalo jasný plán, v opačnom prípade bude čeliť ďalšiemu zníženiu ratingu. Správa je podľa agentúry Reuters varovaním pre novovymenovaného generálneho riaditeľa Tesca Davea Lewisa, ktorý minulý týždeň vyhlásil, že investori by nemali čakať veľké strategické oznámenia.

"Je tu niekoľko veľkých rozhodnutí, ktoré je potrebné urobiť – ich stratégia, ako dosiahnuť obrat v činnosti, čo sa stane s konečnou dividendou, špekulácie o možnom predaji majetku a kapitálové opatrenia. Tieto veci sa nemôžu stať len tak, bez toho aby si to niekto všimol, takže očakávame v určitej fáze dôležité oznámenia, "uviedol analytik Moody's Sven Reinke.

Zníženie ratingu do neinvestičného pásma by znamenalo, že najväčší súkromný zamestnávateľ v Británii upadne do nemilosti u množstva investorov. Tí by mohli začať predávať dlhopisy Tesca. Niektoré fondy totiž nesmú vlastniť cenné papiere firiem, ktorých rating nie je v investičnom pás­me.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Tesco #Moody's