Rubeľ je na novom minime, centrálna banka ho nechala trhu

Ruská centrálna banka sa rozhodla výrazne obmedziť podporu domácej meny. Banka v utorok oznámila, že si stanovila maximálny limit pre intervencie na devízovom trhu vo výške 350 miliónov dolárov denne.

05.11.2014 17:09 , aktualizované: 06.11.2014 16:54
debata (219)

To podľa nej znamená, že kurz rubľa teraz bude stanovovať predovšetkým trh. Rubeľ sa potom prepadol na nové rekordné minimum voči americkému doláru. Pokles rubľu pokračoval aj vo štvrtok a dosiahol ďalšiu hranicu – prvýkrát prelomil hranicu 46 rubľov za dolár. Podľa viceguvernérky centrálnej banky Xénie Judajevovej je rubeľ „trochu podhonotený“. Tvrdí, že „špekulanti ho stlačili príliš hlboko“. Aj keď centrálna banka obmedzila intervencie, vyhradzuje si právo v nich pokračovať.

Banka doteraz pre intervencie nemala stanovený žiadny limit a v posledných týždňoch v rámci podpory rubľa predávala až 2,5 miliardy dolárov denne. Ruská mena sa tento rok dostala pod tlak v dôsledku ukrajinskej krízy a klesajúcich cien ropy.

Po stredajšom rozhodnutí centrálnej banky o obmedzení pomoci oslabil rubeľ voči doláru o viac ako tri percentá. Prvýkrát v histórii tak prelomil hranicu 45 rubľov za dolár, napísala agentúra Reuters.

Klesajúce ceny ropy a sankcie uvalené na Rusko západnými krajinami kvôli jeho postupu voči Ukrajine majú negatívny vplyv na ruské exportné príjmy aj na príliv zahraničných investícií. Rusko už v tomto roku na podporu rubľa predalo okolo 70 miliárd dolárov, vo svojich rezervách má ale stále zhruba 440 miliárd dolárov.

Prudký pokles rubľa by mohol mať negatívne politické dôsledky pre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý si zatiaľ v Rusku napriek západným sankciám udržiava vysokú popularitu. Stabilita domácej meny doteraz patrila medzi významné úspechy Putinovej 14-ročnej vlády v Rusku, ktoré stále spomína na katastrofálnu hyperinfláciu a pád rubľa v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, napísala agentúra Reuters.

Minulý týždeň ruská centrálna bánk v snahe podporiť rubeľ a obmedziť rast spotrebiteľských cien zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 1,5 percentu­álneho bodu na 9,5 percenta.

219 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ