Putin: Za poklesom cien ropy je aj politika

Rýchly pokles svetových cien ropy, ktorý ťažko dolieha na ruskú ekonomiku, je podľa šéfa Kremľa čiastočne prejavom politických kalkulácií. Vladimir Putin to povedal v rozhovore s čínskymi novinármi, o ktorom vo štvrtok informovala agentúra TASS.

07.11.2014 07:49
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin.
debata (98)

„Politika je v cenách ropy vždy prítomná,“ vyhlásil ruský prezident pred cestou do Pekingu na summit Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC).

Putin nemenoval žiaden štát, ktorý by za „politické kalkulácie“ mohol byť zodpovedný. Niektoré ruské komentáre ale z ropného sprisahania proti Moskve obviňujú Spojené štáty a Saudskú Arábiu.

„Samozrejme, že existujú objektívne príčiny pre globálny pokles cien, najmä je to zníženie celkového hospodárskeho rastu, v dôsledku ktorého sa v mnohých krajinách znižuje dopyt,“ uviedol Putin. „V niektorých krízových momentoch ale vzniká podozrenie, že pri tvorbe cien energetických surovín prevláda politika,“ upozornil.

Ceny za ruskú ropu sa od júna prepadli o štvrtinu. Kým Rusko pre vyrovnaný rozpočet, závislý z veľkej miery na predaji surovín, potrebuje predávať ropu za 114 dolárov za barel, terajší cena sa pohybuje okolo 80 dolárov. Nízke ceny ruskú ekonomiku poškodzujú, tým skôr, že je vystavená západným sankciám.

Putin v rozhovore potvrdil, že kompenzáciu za poškodené vzťahy so Západom bude Moskva hľadať v tichomorskom regióne.

„Podnikli sme kroky, ktoré rozšíria štruktúru našich rastových zdrojov a obmedzí prílišnú závislosť na európskom trhu energetických surovín. Ide najmä o rast vývozu ropy a zemného plynu do krajín ázijsko-tichomorskej oblasti,“ povedal kremeľský šéf čínskym žurnalistom.

Stav spolupráce medzi Pekingom a Moskvou ruského prezidenta uspokojuje. Dosiahla podľa neho „v dejinách najvyššej úrovne dôveryhodnosti“. Putin naopak kritizoval americký projekt tichomorského partnerstva, ktorý predpokladá zónu voľného obchodu s tichomorskými štátmi vrátane Japonska, nie však s Čínou a Ruskom. „Je to len ďalší pokus vytvoriť projekt, z ktorého budú ťažiť samotné Spojené štáty,“ povedal ruský prezident.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Vladimir Putin