Vlaky chcú mať zadarmo aj výsluhoví penzisti

O vlaky zadarmo sa hlásia ďalší záujemcovia. Vláda zatiaľ rozhodla, že možnosť bezplatne cestovať vlakom dostanú od 17. novembra žiaci, študenti, starobní penzisti a tí, ktorí poberajú invalidný, vdovský, vdovecký a sirotský dôchodok.

10.11.2014 06:00
debata (94)

Celkovo to predstavuje masu 2,5 milióna Slovákov. Najnovšie sa k nej chcú pridať výsluhoví dôchodcovia. Generálnemu prokurátorovi už adresovali list, v ktorom hovoria o diskriminácii, keď ich vláda vyčlenila zo skupiny majúcej nárok na lístky za 0 eur. Má ísť o skupinu 25–tisíc výsluhových vojakov, policajtov, colníkov, hasičov alebo horských záchranárov.

„Právo bezplatne cestovať železnicou nám vláda nedala len z dôvodu, že nepoberáme dôchodky podľa zákona č. 461/2003, ale podľa zákona č. 328/2002. Dôchodcovia Európskej únie tiež nepoberajú dôchodok podľa toho zákona, ale podľa zákonov platných v týchto štátoch a majú právo bezplatne cestovať železnicou na Slovensku,“ zdôvodňuje Milan Kolen, podplukovník vo výslužbe a poberateľ výsluhového dôchodku, ktorý zaslal podnet generálnemu prokurátorovi, prezidentovi, verejnej ochrankyni práv, ale aj predsedovi vlády Robertovi Ficovi.

Preukazy na vlaky zadarmo si už vybavilo viac ako 60–tisíc ľudí. Na druhej strane sa medzičasom rozbehla internetová petícia proti bezplatným vlakom s petíciou sympatizuje vyše 10–tisíc ľudí.

„Cestovanie vlakom zadarmo má za úlohu pomôcť predovšetkým sociálne najohrozenejším skupinám obyvateľstva. Ľudia v produktívnom veku, ktorí poberajú výsluhový dôchodok a navyše majú možnosť mať ďalší príjem zo zamestnaneckého pomeru, podľa nášho názoru nárok na bezplatné cestovné nemajú mať,“ tvrdí Martin Kóňa, hovorca ministra dopravy.

Kolen však poukazuje na to, že Sociálna poisťovňa vlani priznala starobný dôchodok vyšší ako 800 eur asi 3 percentám poistencov, čo je asi 30–tisíc dôchodkov.

„Starobný dôchodok nad 700 eur poberá asi 80– až 100–tisíc dôchodcov. Priemerný výsluhový dôchodok vojakov je 796 eur, policajtov 627 eur, u colníkov a hasičov je oveľa nižší. Priemerný výsluhový dôchodok poberateľov všetkých skupín výsluhových dôchodcov je asi 680 až 700 eur,“ dodáva Kolen.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky