Rusi očakávajú, že sankcie budú platiť do konca roka 2017

Ruská centrálna banka očakáva v budúcom roku stagnáciu domácej ekonomiky. V ďalšom roku by potom mal hospodársky rast dosiahnuť len 0,1 percenta. Vyplýva to z trojročnej stratégie pre menovú politiku, ktorú banka v pondelok zverejnila. Táto stratégia predpokladá, že sankcie, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko pre jeho postup voči Ukrajine, zostanú v platnosti do konca roku 2017.

10.11.2014 16:21
debata (27)

Centrálna banka prudko zhoršila hospodársky výhľad v porovnaní s predbežnou verziou trojročného strategického plánu zverejnenou v septembri. Tá predpokladala, že rast ekonomiky dosiahne v budúcom roku jedno percento a v ďalšom roku zrýchli na 1,8 až dve percentá. Hospodárska prognóza centrálnej banky podľa agentúry Reuters podčiarkuje negatívne dopady ukrajinskej krízy a klesajúcich cien ropy na ruskú ekonomiku.

Ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev už koncom októbra varoval, že ruská ekonomika by v budúcom roku mohla klesnúť, ak ceny ropy zostanú na súčasnej nízkej úrovni. Ťažba ropy a plynu je kľúčovým odvetvím ruskej ekonomiky a predstavuje dôležitý zdroj príjmov štátnej pokladnice.

Centrálna banka v pondelok tiež zvýšila odhad pre odliv kapitálu v tomto roku na 128 miliárd dolárov. Budúci rok podľa jej novej prognózy z krajiny odtečie kapitál v objeme 99 miliárd USD.

Centrálna banka je tak o niečo pesimistickejšia než vláda v Moskve, ktorá pre tento rok predpokladá odlev kapitálu v objeme 100 miliárd dolárov.

Okrem toho banka oznámila, že ruší cieľové pásmo pre pohyb ruského rubľa a nechá dlhodobo oslabujúcu ruskú menu, aby sa voľne pohybovala na menových trhoch. Zasiahne vraj len v prípade ohrozenia finančnej stability.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #rubeľ