Ukrajina by bez ruského uhlia mohla mrznúť

Ukrajina bude musieť nakupovať ruské uhlie, aby prekonala zimu. Povedal to v stredu ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan.

13.11.2014 07:00
debata (58)

Kyjevu sa tak významne komplikuje snaha o zníženie energetickej závislosti od Ruska. Konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou narušil dodávky uhlia do tepelných elektrární, ktoré na Ukrajine zaisťujú približne 40 percent dodávok elektriny.

„Nemáme žiadnu inú možnosť, než obrátiť sa na ruských dodávateľov a pokúsiť sa od nich uhlie kúpiť,“ vyhlásil Prodan, ktorého citovala agentúra Reuters.

Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú teraz mimoriadne napäté. Rusko tento rok anektovalo ukrajinský Krym a podľa tvrdení Kyjeva podporuje proruských povstalcov na východe Ukrajiny. V polovici júna Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, a to pre spor o ceny a nezaplatené účty. Koncom októbra sa však obe krajiny dohodli na podmienkach dočasného obnovenia dodávok.

Ukrajina je druhým najväčším producentom uhlia v Európe. Centrom tamojšej ťažby sú však Donecká a Luhanská oblasť, kde sa už niekoľko mesiacov bojuje. To prinútilo mnoho ukrajinských uhoľných baní obmedziť alebo úplne zastaviť ťažbu.

Ukrajinská vláda už tento rok podpísala zmluvu o dovoze uhlia z Juhoafrickej republiky. V ukrajinských médiách sa však objavili obvinenia ohľadom nezrovnalostí v zmluve a juhoafrický dodávateľ tento týždeň dodávky zastavil.

Prodan obvinenia odmietol a vyhlásil, že dohodnutá kúpna cena bola na trhovej úrovni. Dodal, že spoluprácu s Ukrajinou teraz budú kvôli obavám ohľadom realizácie zmlúv pravdepodobne odmietať aj ďalší zahraniční obchodníci.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #uhlie