Európa chce byť elitou v schopnosti konkurovať ostatným

Konkurencieschopná ekonomika je zdravá ekonomika. A na ekonomické zdravie dobre vplýva nízka nezamestnanosť, funkčné a ústretové podnikateľské prostredie, vzdelaní obyvatelia, ktorí sa nemusia obávať pádu pod hranicu chudoby a žijú v ekologicky zmýšľajúcej krajine. Zdravá ekonomika má zároveň svoju víziu a vytvára podmienky pre ďalší rast využitím nových technológií a obnoviteľných zdrojov energie.

18.11.2014 06:00
automobilka, auto, továreň, fabrika, priemysel Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Európska únia sa chce stať v najbližších rokoch elitným zoskupením v rámci konkurencieschop­nosti vo svete. Má na to najlepšie predpoklady, pretože jednotný trh EÚ poskytuje viac ako 500 miliónov spotrebiteľov, 220 miliónov pracovníkov a zhruba 20 miliónov podnikov. Finančná kríza si však za posledných šesť rokov vybrala svoju daň.

Vymaniť sa zo stagnácie a znovu naštartovať hospodársky rast by únia chcela pomocou stratégie Európa 2020. Podľa nej by mali krajiny Európy do šiestich rokov zvýšiť svoju priemyselnú základňu, pričom priemysel by sa v roku 2020 mal podieľať na hrubom domácom produkte (HDP) Európy až vyše 20 percentami.

Práve priemyselná výroba čelí v posledných rokoch výraznejšiemu poklesu. Len od roku 2008 prišla únia v priemysle o štyri milióny pracovných miest. Aktuálne je podiel priemyslu na HDP v Európe na úrovni približne 15 percent. Z priemyslu prichádza 80 percent súkromných inovácií a tri štvrtiny vývozu. Odvetvie zohráva podstatnú úlohu pri vytváraní pracovných miest. Na Slovensku je v priemyselných firmách zamestnaná až štvrtina pracujúcich Slovákov.

Napriek tomu, že členské štáty únie dosiahli za posledné roky pokrok v zlepšovaní podnikateľského prostredia, vývozu a celkovej udržateľnosti, ešte stále sa pasujú s jednou z najväčších prekážok ďalšieho rastu, a to s dlhodobo vysokými cenami elektriny v porovnaní s inými regiónmi sveta. K zníženým nákladom na energie by malo v najbližších rokoch podľa komisie prispieť dobudovanie vnútorného trhu s energiou, diverzifikácia ponuky, ako aj zvýšená energetická efektívnosť.

Podporiť konkurencieschop­nosť v rámci únie však musia samotné štáty prijímaním opatrení na národnej úrovni. Nejde len o priemyselné odvetvie, ale celkovo o podnikateľské prostredie v krajine. Slovensko má v tomto smere ešte čo doháňať.

Krajina sa napríklad v rebríčku konkurencieschop­nosti Svetového ekonomického fóra umiestnila za rok 2013 na 78. mieste. Oproti predošlému roku si tak pohoršila o sedem priečok. Pozícia Slovenska sa zhoršuje už siedmy rok v rade a minuloročné 78. miesto je historicky najhorším umiestnením v tomto rebríčku. Svetové ekonomické fórum zostavuje rebríček každý rok na základe dostupných štatistických dát a celosvetového prieskumu názorov riadiacich pracovníkov.

Na druhej strane, podľa najnovšieho vydania Svetovej ročenky konkurencieschop­nosti za rok 2014, ktorú vydáva renomovaný švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu, je Slovensko 47. najkonkuren­cieschopnejšou ekonomikou spomedzi 60 hodnotených krajín. V medziročnom porovnaní sa postavenie krajiny mierne zlepšilo – a to o dve miesta.

Index vyjadruje kvalitu podnikateľského prostredia, pričom za kvalitné prostredie sa považuje také, ktoré najviac pomáha podnikom presadiť sa doma i v zahraničí. Prvú priečku si aj v roku 2014 udržiavajú Spojené štáty americké, čo odzrkadľuje silu ich ekonomiky, lepšiu úroveň zamestnanosti, a ich dominanciu v technológiách a infraštruktúre. Európe sa darí lepšie ako minulý rok vďaka postupnému zotavovaniu ekonomiky.

Najväčšími výzvami pre rast konkurenčnej schopnosti v najbližších rokoch sú pre Slovensko podľa Svetovej ročenky konkurencieschop­nosti najmä zlepšenie efektívnosti verejnej správy, zníženie korupcie a zvýšenie transparentnosti, znovunastolenie dôveryhodnosti v justíciu, zlepšenie efektívnosti vzdelávania a nakoniec podpora inovácií a výskumu či zvýšenie flexibility na trhu práce. Krajina by mala v najbližších rokoch tiež znižovať regulačné a administratívne zaťaženie podnikania na Slovensku. Súčasná vláda takisto plánuje od budúceho roka znížiť koncové ceny energií pre priemyselné podniky.

seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #podnikanie #konkurencieschopnosť #Slovensko v Európe