Rating Cypru poskočil o tri stupne, ale zostáva špekulatívny

Agentúra Moody's Investors Service zlepšila rating Cypru o tri stupne na B3. Výhľad ratingu je stabilný, čo znamená, že by sa v najbližšej dobe nemal meniť. Moody's uviedla, že zlepšenie ratingu odráža pokrok vlády pri snahe zlepšiť finančnú situáciu krajiny a stav bankového sektora.

15.11.2014 19:30
debata (1)

Aj po zlepšení zostáva rating krajiny v špekulatívnom, teda neinvestičnom pásme a agentúra investície do dlhopisov krajiny hodnotí ako vysoko špekulatívne. Cyperská vláda rozhodnutie Moody's privítala.

Agentúra ocenila, že vláda uskutočnila kroky, vďaka ktorým sa má tento rok primárny rozpočet dostať do prebytku. Očakáva tiež, že pomer verejného dlhu k hrubému domácemu produktu sa v budúcom roku stabilizuje. Vďaka rekapitalizácii problémových bánk sa má stabilizovať aj finančný sektor krajiny. Ekonomický výhľad Cypru však stále zostáva slabý a krajinu naďalej ohrozuje rastúci objem zlých úverov.

Minulý mesiac zlepšila o jeden stupeň na B+ rating Cypru aj agentúra Standard & Poor's, napísala agentúra AP.

Cyprus sa vlani v marci kvôli svojej bankovej kríze dohodol s medzinárodnými veriteľmi na záchrannom úvere v celkovom objeme desať miliárd eur. V rámci dohody krajina musela zabaviť časť vkladov v cyperských bankách a zredukovať svoj prebujnený bankový sektor.

Úverový program, na ktorom sa podieľajú ostatné krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF), má za úlohu stabilizovať finančný systém krajiny, zabezpečiť ozdravenie verejných financií a podporiť oživenie ekonomiky z krízy.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky. Ak je rating, ako v prípade Cypru, v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, napríklad penzijné fondy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Cyprus #Moody's