Rýchliky odchádzali z Trenčína plné

Podvečerné rýchliky odchádzali v pondelok do Bratislavy plné. Situácia ale nebola dramaticky iná, než býva inokedy na konci víkendu.

17.11.2014 17:22
vlak, cestujúci, Trenčín Foto: ,
Rýchliky z Trenčína do Bratislavy nával ľudí najprv zvládli, podvečerné spoje už praskali vo švíkoch.
debata (37)

Najdlhší rad čakajúcich bol pred okienkom s výrazným oranžovým nápisom Bezplatná preprava, ale ani to nebolo nič dramatické. Na autobusovej stanici, ktorá je hneď pred železničnou stanicou, však nestál nikto.

Pani za okienkom na predaj cestovných lístkov situáciu zhodnotila slovami, že je o niečo väčší počet cestujúcich, ale všetko zvládajú. Žiaden vlak nebol úplne vypredaný. Ľudia ale mali väčšie obavy, niektorí si radšej kúpili miestenku, aj keď inokedy ju nemali. Neboli si istí, či sa vôbec do vlaku dostanú, nikto si nevedel predstaviť, ako to bude vyzerať.

„Aj môj syn si kúpil miestenku. Vlakom cestuje pravidelne do Bratislavy, kde chodí na Komenského univerzitu, ale toto opatrenie nám neprinesie nič. V konečnom dôsledku to všetko zaplatíme my, čo pracujeme, budeme prispievať na študentov aj na dôchodcov. Takže teraz už nebudem prispievať len na svojho syna, ale aj na všetkých ostatných,“ povedala svoj názor Mariana Zaťková.

Ľubica Tomalová, dôchodkyňa z Trenčína, ktorá stála v rade pred okienkom určeným na bezplatné cestovanie, hovorí s pochybnosťami o tejto výhode. Predpokladá, že ju nebude využívať často, možno dvakrát za rok, ale myslí si, že to dlho nepotrvá. Teraz necestovala nikam, v rade čakala len preto, aby si vybavila preukážku. Výhodu bezplatného cestovania budú využívať aj vysokoškoláci, ktorí tiež čakali v rade, a tiež o nej hovoria s pochybnosťami.

„Nepovažujem to za dobrú vec, pretože iní ľudia musia tieto lístky platiť za nás, a tak sa celý efekt stráca,“ povedal Andrej Púry z Novej Dubnice, ktorý v Bratislave študuje divadelnú produkciu a kultúrnu politiku.

„Mne to neprekážalo, keď sme platili za lístok, bolo to normálne. Podľa mňa nie je normálne, keď je cestovanie zadarmo, to by jednoducho nemalo byť,“ dodala Adela Gajdošíková z Trenčína, ktorá pravidelne cestuje vlakom do Bratislavy, kde študuje na Technickej univerzite.

Dôchodca Peter Krátky z Trenčína má opačný názor, zrušenie cestovného považuje za dobrú vec. „Keď to dávajú zadarmo, tak to budem využívať. Celý život som platil, aspoň nejakú výhodu budem mať. Ale obávam sa, že to dlho nevydrží, ľudia budú cestovanie zadarmo zneužívať a železnice to zrušia,“ predpokladá Peter Krátky.

Rýchlik z Košíc dorazil do Trenčína krátko pred 15. hodinou, mal dvadsaťminútové meškanie. Vo vlaku bolo vidieť ľudí, čo pohodlne sedeli v kupé, niektorí mali aj vyložené nohy na prázdnom sedadle oproti. Vystupovali hlavne študenti, čo prišli do trenčianskych internátov. Zhodli sa v tom, že nebol žiadny veľký nátresk vo vlaku, bolo to cestovanie ako kedykoľvek predtým.

Pomedzi študentov sa prepletala dôchodkyňa s kufrom. Vravela, že pricestovala z Košíc. „Cestovalo sa normálne, pohodlne. Vlak vôbec nebol preplnený, viac ľudí nastúpilo až v Žiline, ale dalo sa. Túto výhodu budem asi často využívať, pretože v Trenčíne mám rodinu,“ povedala 70-ročná pani Helena.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #ŽSR