ECB je pripravená urobiť ďalšie kroky na podporu ekonomiky

Nedávno prijaté opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu ekonomiky eurozóny sa už začínajú pozitívne prejavovať, banka je ale pripravená robiť viac. Keby sa nepodarilo obnoviť rast inflácie smerom k žiaduce úrovni a naštartovať ekonomiku, mohla by prikročiť okrem iného aj k nákupom štátnych dlhopisov, povedal v pondelok šéf ECB Mario Draghi poslancom Európskeho parlamentu.

17.11.2014 19:30
debata (4)

„Pozorujeme prvé signály, že naše opatrenia na podporu úverovej aktivity prinášajú hmatateľný úžitok,“ povedal Draghi podľa agentúry Reuters a dodal, že je potrebné dať im viac času. Šéf ECB konštatoval, že ekonomická dynamika eurozóny tento rok zoslabla, avšak kroky ECB a reformy v členských krajinách by mali viesť na budúci rok a v roku 2016 k miernemu oživeniu.

Rada ECB je podľa Draghiho jednomyseľne odhodlaná použiť ďalšie nekonvenčné nástroje na podporu ekonomiky, ktoré budú v rámci jej mandátu. „Ďalšie nekonvenčné opatrenia môžu zahŕňať nákupy rôznych aktív, a jedným z nich sú aj štátne dlhopisy,“ povedal Draghi. O možnosti nakupovať ďalšie typy aktív vrátane štátnych dlhopisov hovoril aj člen riadiaceho výboru ECB Yves Mersch.

ECB nakupovala za dlhovej krízy eurozóny dlhopisy ohrozených krajín. Takéto kroky ale vyvolali spory a narazili na odpor nemeckých členov banky.

ECB v septembri znížila úrokové sadzby na nové rekordné minimá a ponúkla komerčným bankám lacné štvorročné pôžičky. Oznámila tiež program nákupov krytých dlhopisov a cenných papierov ABS tvorených bankovými úvermi. Chce tým podporiť oživenie stagnujúcej ekonomiky eurozóny a odvrátiť riziko deflácie. Pomocou nákupov cenných papierov ECB uvoľňuje nové peniaze bankám, ktoré ich budú môcť použiť na úvery.

Eurozóna sa vlani vymanila z najdlhšej hospodárskej recesie, ktorá trvala rok a pol. Tento rok sa však hospodársky rast v krajinách eura takmer zastavil, čo vyvolalo obavy z návratu recesie. Medziročná miera inflácie v eurozóne sa už dlhšie ako rok drží pod jedným percentom, teda v oblasti, ktorú Draghi označuje za „nebezpečnú zónu“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Mario Draghi