Babišov Agrofert zrejme už podpísal dohodu o obrej investícii v Šali

Skupina Agrofert patriaca podpredsedovi českej vlády Andrejovi Babišovi podpísala v minulých dňoch dohodu o investícii 300 miliónov eur (8,3 miliardy českých korún) do novej výroby amoniaku v slovenskej chemičke Duslo Šaľa.

19.11.2014 09:11
debata (3)

Informujú o tom české Hospodářské noviny a odvolávajú sa na dva nezávislé zdroje. Agrofert informáciu odmietol komentovať. Ide o vôbec najvyššiu investíciu Agrofertu v histórii. Dohodu ešte musí kvôli prípadným daňovým úľavám pre chemičku schváliť Európska komisia.

Závod by mal byť otvorený v roku 2017. Slovenská vláda Agrofertu poskytne desaťročnú úľavu na dani, ktorá môže dosiahnuť až 56 miliónov eur. Šéf divízie hnojív a palív Agrofertu Petr Cingr doplnil, že skupina bude mať na úľavu nárok len v prípade, keď bude mať daňový základ vyšší ako v referenčných rokoch 2013 a 2014.

Obchod s čpavkom a z neho vyrábanou močovinou je podľa HN pre Agrofert kľúčový, výroba hnojív a biopalív vlani predstavovala 35 percent EBITDA (zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi) celej skupiny. Spoločnosť navyše vlani začala v Dusle stavať novú výrobňu močoviny za 519 miliónov korún.

Skupina Agrofert, ktorej jediným majiteľom je Babiš, zastrešuje vyše 200 firiem a zaraďuje sa k najväčším ekonomických subjektom v Česku. Je najväčší v českom poľnohospodárstve a potravinárstve, dvojkou v chemickom priemysle a významným subjektom aj v lesníctve a médiách. Zamestnáva vyše 34 000 ľudí. Za tri štvrťroky tohto roka Agrofert vykázal hrubý zisk 7,7 miliardy korún, čo bolo medziročne o štvrtinu viac. Tržby vzrástli o tri percentá na 180 miliárd korún.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Duslo Šaľa #Agrofert