Digitálna ekonomika dokáže posilniť trh o 250 miliárd eur

Vďaka investíciám firiem do informačných technológií a vďaka internetu sa aj z lokálnych firiem môžu stať firmy, ktoré predávajú svoje výrobky do celého sveta. Zároveň by ľudia cez internet mohli vybaviť nielen nákupy, ale aj úradné veci a získať tak viac času pre rodinu alebo na prácu. To si však vyžaduje vybudovanie elektronických služieb eGovernmentu, teda elektronickej komunikácie so štátnou správou, a vytvorenie podmienok na rozvoj digitálnej ekonomiky.

24.11.2014 10:01
tablet, žena, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Európska komisia pred pár dňami odobrila aj vôbec prvý operačný program v poradí – Integrovaná infraštruktúra. Na základe tohto dokumentu sa budú čerpať prostriedky na dopravu a rozvoj informačnej spoločnosti. V rámci operačného programu bude ministerstvo financií plniť úlohu sprostredkova­teľského orgánu zodpovedného za rozvíjanie projektov Operačného programu Informatizácia spoločnosti zo súčasného programového obdobia, ako aj implementácia najnovších trendov v oblasti digitálnej ekonomiky.

Prostriedky budú investované do rozvoja elektronických služieb pre občanov a podnikateľov, riešenie komplexných životných situácií, cezhraničnej interoperability a zvýšenie dostupnosti údajov verejnej správy prostredníctvom otvorených dát. Zároveň bude prostriedkami IKT podporená prebiehajúca reforma verejnej správy, vrátane ďalšieho rozširovania vládneho cloudu. V neposlednom rade by sa malo z vyčlenených prostriedkov pre tzv. Prioritnú os 7 zabezpečiť pokrytie všetkých domácností širokopásmovým internetom s rýchlosťou minimálne 30 megabitov za sekundu.

Internet po slovensky

Slovensko v rýchlosti pripojenia na internet za zvyškom Európy nezaostáva. Dôkazom je štúdia SamKnows od Európskej komisie, podľa ktorej Slovensko dosahuje v rýchlosti pripojenia rovnaké alebo lepšie výsledky, ako je priemer EÚ.

Po technickej stránke je teda Slovensko na rozvoj digitálnej ekonomiky a eGovernmentu pripravené. Slabšie je to už s implementáciou informačných systémov, ktoré by firmy a obyvatelia využívali. „Čo sa týka využitia elektronických služieb verejnej správy, tak celkové využívanie elektronických služieb je nízke v porovnaní s ostatnými krajinami,“ priznáva hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Zároveň však dodáva, že podpora rozvoja digitálnej ekonomiky je jednou z priorít súčasnej vlády. „Predpokladom využitia plného potenciálu digitálnej ekonomiky je rozvoj jednotného digitálneho trhu. Preto musí byť pre nás, z pozície štátu, prioritou prijímanie opatrení na európskej úrovni, ktoré vedú napríklad k zjednodušeniu obchodovania v elektronickom prostredí, či už cez zjednotenie spôsobu platenia, reklamáciu tovarov, ochranu spotrebiteľa, ale na druhej strane aj ochranu dodávateľa, ktorý svoj tovar realizuje prostredníctvom internetu. Aby tento trh mohol riadne fungovať, je nutné odstrániť existujúce legislatívne bariéry a zároveň musí byť v digitálnom prostredí vytvorený systém dôvery a bezpečnosti,“ uviedla hovorkyňa.

Digitálna ekonomika a Google

Nový predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker označil rozvoj digitálnej ekonomiky a jednotného digitálneho trhu za jednu z hlavných oblastí rozvoja počas jeho funkčného obdobia. „Digitálne technológie nepoznajú hranice (medzi krajinami), a preto nedáva zmysel, aby každá európska krajina mala vlastné pravidlá pre telekomunikačné služby, autorské práva alebo ochranu dát. Čo je však dôležité, digitálna ekonomika je zlatá príležitosť. Presadením jednotného digitálneho trhu môžeme vytvoriť hospodársky rast v objeme až 250 miliárd eur a státisíce pracovných miest,“ povedal Juncker. Podľa neho je zároveň neopodstatnené, aby obyvatelia Európy platili roamingové poplatky za použitie mobilných telefónov v iných krajinách EÚ.

Internetová ekonomika sa bude v najbližších rokoch výraznejšie podieľať na hrubom domácom produkte (HDP) aj na Slovensku. Internet do slovenského hospodárstva prispel vlani odhadom sumou 2,3 miliardy eur. Odvetvie digitálnej ekonomiky na Slovensku v treťom štvrťroku tohto roka zamestnávalo zhruba 48-tisíc zamestnancov. Do roku 2016 by mala internetová ekonomika dosiahnuť úroveň 4,5 percenta výkonu ekonomiky, teraz je niečo nad troma percentami. Napríklad v susednej Českej republike pritom tvorila internetová ekonomika už v minulom roku práve 4,5 percenta HDP, priemer v Európskej únie bol 4,1 percenta.

Digitálna ekonomika má v Bruseli aj svojho zástupcu v osobe eurokomisára Günthera Oettingera. Ten budúci rok plánuje úpravu spoločnej legislatívy v oblasti duševného vlastníctva. Nový komisár priznáva, že za tým stojí aj snaha zdaniť amerického internetového giganta. "Ak Google využíva európske intelektuálne vlastníctvo, tak by mala Európska únia žiadať, aby za to platil,“ vyhlásil eurokomisár pre nemecký denník Handelsblatt. V Nemecku už podobné tzv. doplnkové vlastníctvo zaviedli v auguste 2013. Vyhľadávače ako Google musia platiť vydavateľom za použitie webového odkazu s využitím jednotlivých slov alebo malých ukážok z publikovaného obsahu.

Ciele komisie

  • Ukončiť rozhovory o spoločných pravidlách ochrany dát
  • Ambicióznejšie reformy telekomunikačného trhu
  • Upraviť autorské práva pre éru nových technológií
  • Zjednodušiť práva spotrebiteľov pri nakupovaní online
  • Uľahčiť inovátorom zakladanie vlastných firiem
  • Zlepšiť digitálne zručnosti a vzdelávanie
seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #internet #ekonomický rozvoj #Slovensko v Európe #digitálna ekonomika