Ficove vlaky zadarmo pomáhajú Česku. Za staré vozne zarába tisíce eur denne

Vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov, ktoré zaviedla vláda Roberta Fica, pomáha českému štátnemu podniku České dráhy. Slovensko si od neho totiž prenajalo zatiaľ do konca roky desiatky ojazdených vozňov a niekoľko dieselových lokomotív, ktoré v Česku už vyraďovali.

21.11.2014 14:00 , aktualizované: 19:26
vlak, stanica, cestovanie Foto: ,
Cestovanie zadarmo po železniciach spôsobilo, že ľudia prestupujú z autobusov do vlakov. Kvôli zvýšenému počtu cestujúcich si Slovensko prenajíma od Česka staré vozne, ktoré už boli určené na vyradenie.
debata (209)

Podľa zmluvy, ktorú Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) zverejnila v centrálnom registri zmlúv, dostanú České dráhy 150 eur denne za každý prenajatý vozeň a 240 eur za každú lokomitívu. Spolu tak česká štátna firma zarobí denne vyše 7 800 eur za jeden deň.

Česi poslali na slovenské železnice svoje najstaršie osobné vozne typu B a Bdt. Sú to najhoršie vozne, aké kedy České dráhy mali vo svojej flotile, a ktoré sú typické svojím koženkovým čalúnením, píše český portál iDnes.cz.

Slovensko si požičalo 40 najhorších vozňov,... Foto: Ivan Majerský, Pravda
vlak, stanica, zeleznice, doprava, cestujuci, vagon Slovensko si požičalo 40 najhorších vozňov, ktoré majú České dráhy vo svojej flotile. Česká strana si za ne prilepší o vyše 6-tisíc eur denne.

Slovensko si požičalo 40 týchto najhorších vozňov, ktoré potrebuje kvôli zvýšenému záujmu o cestovanie zdarma. Zmluva je uzatvorená zatiaľ do konca tohto roku.

Cestovanie zdarma vyvolalo na Slovensku búrlivé reakcie. Časť verejnosti to považuje za nespravodlivé, keďže nie vo všetkých regiónoch majú ľudia prístup k železničnej doprave. Navyše kvôli zvýšenému záujmu ľudí o cestovanie vlakmi autobusové spoločnosti už avizovali zvýšenie cestovného.

Okrem toho nárok na cestovanie vlakmi zdarma nemajú len slovenskí študenti a dôchodcovia, ale aj ostatní zo všetkých krajín EÚ.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Česko #cestovanie #vlaky zadarmo