Pre sankcie stráca Rusko 40 miliárd USD, na rope 100 miliárd USD

Straty, ktoré Rusku spôsobujú západné sankcie, zodpovedajú približne 40 miliardám dolárov ročne. Uviedol to v pondelok podľa agentúry Reuters ruský minister financií Anton Siluanov. Dodal, že ruské straty spôsobené poklesom cien ropy by mohli byť 90 až 100 miliárd dolárov ročne.

24.11.2014 10:19
debata (83)

Rusko sa stalo terčom sankcií západných krajín pre svoj postup voči Ukrajine. Ruská centrálna banka tento mesiac predpovedala, že sankcie budú v platnosti ešte na konci roka 2017.

Okrem sankcií má na ruskú ekonomiku negatívny dopad aj pokles cien ropy. Ruský minister energetiky Alexander Novak v piatok uviedol, že vláda rokuje o možnom znížení produkcie ropy s cieľom podporiť jej ceny. Podľa pondelkovej správy denníka Kommersant by Moskva mohla signalizovať redukciu ťažby o približne 15 miliónov ton ročne (300 000 barelov denne).

Rusko je najväčším producentom ropy na svete. Ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev už v októbri varoval, že ruská ekonomika by v budúcom roku mohla klesnúť, ak ceny ropy zostanú na nízkej úrovni. Za poklesom cien ropy stojí dostatočné zásobovanie trhu touto surovinou a obavy ohľadom vývoja dopytu v Európe a Ázii.

Podľa zdrojov denníka Kommersant Rusko dúfa, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zareaguje na pokles cien znížením svojej produkcie. Kartel bude o svojej ťažobnej politike rokovať vo štvrtok vo Viedni.

Cena severomorskej ropy Brent sa v polovici novembra prepadla na štvorročné minimum 76,76 dolára za barel. Od júna sa tak znížila o zhruba tretinu. Jej pokles by sa podľa niektorých odborníkov mohol ešte prehĺbiť, ak OPEC nezníži ťažbu o minimálne milión barelov denne (viac v článku Ak OPEC nezasiahne, ropa môže klesnúť pod 60 dolárov za barel).

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie