Kyjev očakáva, že Maďari opäť budú dodávať Ukrajine plyn

Ukrajina očakáva v decembri alebo na začiatku budúceho roka obnovenie dovozu zemného plynu z Maďarska, ktorý Budapešť pozastavila v septembri.

24.11.2014 15:36
debata (39)

Novinárom to v pondelok v Bratislave počas energetickej konferencie povedal šéf ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev, podľa ktorého Ukrajina v prípade potreby tiež obnoví dovoz plynu z Ruska. Maďarský minister národného rozvoja Miklós Seszták upozornil, že spätné dodávky plynu na Ukrajinu budú možné, až jeho krajina naplní vlastné zásobníky.

Dovoz plynu z EÚ je dôležitý pre zníženie závislosti Ukrajiny na dodávkach plynu z Ruska, ktoré boli pre spor oboch krajín o cenu suroviny a nezaplatené účty tento rok v júni zastavené. Ukrajina od septembra odoberá plyn aj zo Slovenska.

„Dúfame, že dodávky z maďarskej trasy budú obnovené v decembri tohto roka alebo v januári roku budúceho. Rokujeme s maďarskými kolegami,“ vyhlásil Kobolev.

Maďarský minister Seszták podľa agentúry Reuters ale upozornil, že Maďarsko nebude schopné zabezpečiť dodávky zemného plynu na Ukrajinu, kým nenaplní vlastné zásobníky. Tie sú v súčasnosti podľa Reuters naplnené na 71,2 percenta.

Ukrajina po nedávnom zvýšení kapacity plynovodného prepojenia so Slovenskom dokáže z krajiny pod Tatrami dovážať takmer miliardu metrov kubických plynu mesačne. „Sme presvedčení, že to bol dôležitý krok, ktorý nám pomáha diverzifikovať dodávky plynu, robí našu situáciu stabilnejšou a dáva dodatočnú garanciu dodávok plynu ukrajinským spotrebiteľom,“ uviedol Kobolev.

Šéf Naftogazu doplnil, že v závislosti od počasia a spotrebe bude Ukrajina tiež dovážať až jednu miliardu metrov kubických plynu mesačne z Ruska. Kobolev už skôr vyhlásil, že Ukrajina sa bude snažiť dovozu plynu z Ruska čo najviac vyhýbať. Na podmienkach dočasného obnovenia dodávok v zimných mesiacoch sa obe krajiny za asistencie Európskej komisie dohodli koncom októbra. Tieto dodávky si Kyjev bude musieť predplatiť.

Spotreba plynu na Ukrajine sa obvykle pohybuje okolo 50 miliárd kubických metrov ročne. Ťažba na Ukrajine dosahuje zhruba polovice tohto objemu, tento rok však bude nižšia pre anexiu polostrova Krym Ruskom.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #Ukrajina