Plyn zo Západu je pre Ukrajinu kľúčový

Napriek tomu, že koncom októbra ruská a ukrajinská strana podpísali dohody o dodávkach plynu pre Ukrajinu z Ruska, zmluva sa stále nenapĺňa.

25.11.2014 18:00
plyn, Fico, Jaceňuk, Borchardt Foto: ,
Reverzný tok plynu zo Slovenska na Ukrajinu plynovodom Vojany - Užhorod oficiálne otvorili 2. septembra 2014. Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico, ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a zástupca Európskej komisie Klaus-Dieter Borchardt.
debata (47)

Ukrajina síce splatila prvú časť sumy za dlh, nové dodávky plynu si však už neobjednala. Najnovšie žiada zdvojnásobiť objem plynu zo Západu cez Slovensko. Legislatíva to však momentálne neumožňuje.

Rokovanie o dohode medzi ukrajinským Naftogazom a ruským Gazpromom o dodávkach plynu pre Ukrajinu, do ktorých boli zaangažovaní aj vrcholoví politickí predstavitelia Európy, trvali niekoľko mesiacov. Zmluvu sa podarilo podpísať až tesne pred koncom funkčného obdobia šéfa Európskej komisie José Manuela Barrosa. Zatiaľ sa však nenapĺňa. Ukrajina si stále neobjednala nové dodávky z Ruska a, naopak, uvažuje o kúpe väčšieho objemu plynu zo Západu.

Šéf ukrajinského plynárenského podniku tvrdí, že cena, pod ktorou sa dohoda podpísala, je privysoká. „Nepovažujeme tú cenu za normálnu a spravodlivú. Prečo? Pretože napríklad v Nemecku je ten plyn lacnejší,“ povedal v rozhovore pre denník Pravda generálny riaditeľ Naftogazu Andrij Kobolev (prečítajte si exkluzívny rozhovor Pravdy – Šéf Nafogazu: Náš hlavný problém je na Slovensku).

Ukrajinci považujú za riešenie situácie otvorenie takzvaného veľkého reverzného toku plynu zo Západu cez Slovensko. Prekážkou v tomto kroku však pre nich má byť spoločnosť Eustream, ktorá prepravuje zemný plyn cez Slovensko. Eustream pritom uzavrel zmluvu s Gazpromom na dvadsať rokov až do roku 2028.

„Našou prioritou je neporušiť existujúce záväzky. Keď však príde pozvanie, sme však pripravení rokovať aj v prípade otvorenia problematiky takzvaného veľkého reverzu,“ povedal Vahram Chuguryan, hovorca spoločnosti.

Eustream pritom kapacitu pre Ukrajincov už navýšil, aktuálne o 4,5 milióna kubíkov plynu denne. Na prepravu sa používa rezervný plynovod z Voján do Užhorodu.

„Záujemcovia o prepravnú kapacitu mohli záväzné požiadavky predložiť do 19. novembra,“ spresňuje Vahram Chuguryan.

Spoločnosť pritom tvrdí, že momentálne poskytuje maximálnu možnú kapacitu. V súčasnosti je Eustream schopný prepraviť na Ukrajinu zhruba 31 mil. kubíkov a Poliaci asi 4 mil. kubíkov plynu denne.

„Ak by boli európske krajiny vrátane Rumunska a Maďarska schopné zdvojnásobiť tento objem, Ukrajinci by teoreticky nemuseli nakupovať od Gazpromu vôbec,“ myslí si aj analytik Energieprevas.sk Jozef Badida.

Ukrajinci však Rusko úplne obísť nechcú. Podľa vyjadrení šéfa ukrajinského Naftogazu Andrija Koboleva si v tomto roku chcú objednať z Gazpromu 1 miliardu kubických metrov plynu. Ukrajina pritom o dodávkach plynu rokuje aj s Maďarskom.

Ďalšie lavírovanie okolo zmluvy s Gazpromom sa začalo pred niekoľkými dňami, keď ukrajinskí zástupcovia naznačili, že pre slabú zimu možno odložia platbu za novembrové dodávky.

V dôsledku zastavenia plynu z Ruska na Ukrajinu pre nezaplatené dodávky sa na Ukrajine posunula aj vykurovacia sezóna. Ľudia si kupovali elektrické kotly na ohrev vody, vláda na ne dávala dotácie pre ľudí s nízkymi príjmami.

Problém s plynom začal eskalovať v júni, keď Moskva pozastavila tok na Ukrajinu pre nezaplatenie účtov od novembra do júna minulého roku. Dlh sa podľa ruskej strany vyšplhal na vyše 5 miliárd dolárov, Ukrajina, naopak, tvrdí, že dlhuje len 3,1 miliardy. Konečnú cenu určí arbitrážny súd v Štokholme. Výsledok sa očakáva v polovici budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina #Naftogaz