Rusi nám začínajú posielať viac plynu

Počas tretieho mesiaca, odkedy štátny SPP zaznamenal zníženie dodávok plynu z východu, sa situácia v štátnom podniku začína opäť meniť.

26.11.2014 10:30
debata (5)

Slovenský plynárenský priemysel v utorok potvrdil, že dodávky plynu z ruského Gazpromu postupne rastú. Podľa informácií denníka Pravda je to tak už siedmy deň za sebou. Obmedzenia dodávok plynu odštartovali v septembri po tom, čo Slovensko začalo pomáhať Ukrajine reverznými dodávkami plynu.

Pokiaľ ešte počas minulého týždňa plynári dostávali o polovicu menej plynu, ako žiadali, v utorok boli už dodávky menšie o približne 30 percent a podiel objednaného plynu stále rastie. Dodávky však môžu kolísať, podľa informácií zo stredy je množstvo nedodaného plynu pod hranicou 40 percent.

„Aj naďalej platia prijaté opatrenia, ktoré zaručia, že sa dokážeme postarať o všetkých našich zákazníkov aj v mimoriadnej situácii,“ vysvetľuje hovorca SPP Michal Holeš.

Zmeny nastali aj v preprave plynu. „My nežiadame o dodávky, ale realizujeme prepravu plynu našich klientov na základe ich žiadosti a zmluvy na prepravu. Celkový objem prepravy sa však znížil. Eustream už dlhodobo zaznamenáva pokles toku z východu na západ cez vstupný bod Veľké Kapušany a, naopak, registrujeme prudký nárast žiadostí o prepravu plynu z Českej republiky cez Slovensko do Rakúska a ďalej do Talianska,“ objasňuje hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Ako dlho však táto situácia môže ešte trvať, sme sa nedozvedeli. Napríklad generálny riaditeľ SPP Štefan Šabík mal nedávno v Moskve stretnutie aj s rezortným kolegom ministra hospodárstva Pavla Pavlisa Alexandrom Novakom. "Ruský minister energetiky Alexander Novak sľúbil, že sa osobne zasadí o to, aby boli zmluvné podmienky počas zimy splnené. Ako dôvod pre súčasné krátenie dodávok z Ruska uviedol nadštandardné plnenie zásobníkov na ruskom území, " skonštatoval po stretnutí Štefan Šabík.

Člen predstavenstva portálu o energiách Michal Hudec predčasnému optimizmu nepodlieha. „Dodávky sú stále krátené, čiže problém pretrváva. Pokiaľ nebude nulový výpadok, problém tam je,“ hovorí Michal Hudec. Zároveň však dodáva, že povinnosťou každého dodávateľa plynu je garantovať dodávky plynu. Ako to však zabezpečí, má byť jeho rozhodnutie.

Situácia sa zásadne nezmenila ani podľa analytika Energieprevas.sk Jozefa Badidu. " Teploty sú skôr vyššie, čiže tá spotreba nie je až taká vysoká. Nepociťujeme nedostatok plynu ani teplárenské spoločnosti sa nesťažujú. Skôr je to o dôvere medzi dodávateľom a odberateľom," myslí si.

SPP sa začal sťažovať na nižšie dodávky plynu z Ruska 10. septembra. Informáciu štátny SPP potvrdil po tom, čo nižšie dodávky plynu ohlásilo Poľsko či Nemecko. Počas niekoľkých dní sa z pôvodných dodávok menších o 10 percent objem dodávaného plynu znížil až na polovicu. Časť chýbajúceho objemu nakúpil SPP na spotovom trhu, štátny podnik podpísal dodávky navyše aj so spoločnosťou E.ON Global Commodities.

Gazprom podľa slov Generálneho riaditeľa Alexeja Millera tvrdí, že poskytoval a bude poskytovať stabilné denné dodávky do Európy, ktoré sú v súlade so zmluvnými záväzkami spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP