Energie z Ruska sú podľa Jaceňuka ako drogová závislosť, chce sa jej zbaviť

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk predpokladá, že cena ruského plynu počas prvého štvrťroka budúceho roka klesne.

26.11.2014 19:10
debata (97)

Súčasne ubezpečil o odhodlaní pokračovať v úsilí o zníženie energetickej závislosti od Ruska, ktorú prirovnal k drogovej závislosti. Zbaviť sa jej pomáhajú aj dodávky plynu zo susedných krajín, ktoré sú členmi Európskej únie.

„Nahradili sme 60 percent dodávok plynu z Ruska dodávkami z krajín EÚ,“ povedal Jaceňuk na zasadnutí vlády. Ďalšie podrobnosti o plánoch na diverzifikáciu dodávok a prepravných ciest však premiér podľa agentúry Reuters nespresnil.

Rusko v júni zastavilo Ukrajine dodávky plynu pre spor o ceny a dlhy. Ukrajincom však pomohli dodávky zo Slovenska, Poľska a Maďarska. Za sprostredkovania Európskej komisie sa potom podarilo uzavrieť dohodu umožňujúcu nákupy ruského plynu na zimu.

Premiér očakáva, že v nadväznosti na pokles cien ropy klesne aj cena ruského plynu zo súčasných 376 na 350 dolárov za 1000 metrov kubických. Uistil tiež, že zásobníky štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz, ktoré ešte pred deviatimi mesiacmi boli prázdne, skladujú teraz 15 miliárd kubíkov plynu. Spotreba plynu na Ukrajine oproti vlaňajšku klesla o pätinu.

„Hovoril som, že nebude teplo, ale nezmrzneme. Teraz môžem povedať, že bude trošku teplejšie, ale nemôžeme odpočívať,“ povedal Jaceňuk.

Ukrajina zvyčajne spotrebuje približne 50 miliárd metrov kubických plynu ročne. Asi polovicu dováža z Ruska.

Kyjev je pod tlakom, aby zreformoval štátom ovládaný Naftogaz, ktorého deficit je aj kvôli komplikovanému systému dotácií trikrát väčší než schodok štátneho rozpočtu. Vláda tento rok zvýšila spotrebiteľom ceny plynu o 50 percent, tento krok ale podľa Jaceňuka nemal na ozdravenie Naftogazu „žiadny vplyv“, a to kvôli prepadu kurzu ukrajinskej hrivny.

Čerpanie z balíku pôžičiek od Medzinárodného menového fondu (MMF) vo výške 17 miliárd dolárov závisí aj od schopnosti úspešne zreformovať ukrajinskú energetiku.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina