Zásoby plynu na Ukrajine klesli od konca októbra o 14 %

Zásoby zemného plynu na Ukrajine klesli od začiatku vykurovacej sezóny na konci októbra už o 14 percent a čerpanie zo zásobníkov sa po príchode mrazov zrýchlilo. Oznámil to v piatok štátny monopol na prepravu plynu Ukrtransgaz. Ukrajina je od júna bez dodávok ruského plynu.

28.11.2014 16:46
debata (37)

Ukrtransgaz uviedol, že k 26. novembra mal v zásobníkoch 14,44 miliardy kubických metrov plynu. K 20. októbru, kedy sa začal uvoľňovať plyn pre ukrajinské teplárne, mala Ukrajina v rezervách 16,75 miliardy kubíkov. Ešte 15. novembra bolo v zásobníkoch 15,35 miliardy kubíkov.

Ruský plynárenský monopol Gazprom v júni Ukrajine uzavrel kohúty kvôli chronickej neschopnosti ukrajinského plynárenského podniku Naftogaz platiť za dodávky. Ruský plyn kryje zhruba polovicu ukrajinskej ročnej spotreby. Na zimných dodávkach ruského plynu na Ukrajinu sa obe krajiny dohodli na konci októbra po niekoľkomesačných rokovaniach za prispenia Európskej únie.

Ukrajinskí predstavitelia donedávna hovorili, že hodlajú dovoz plynu z Ruska obmedzovať na minimum. Šéf Naftogazu Andrij Kobolev minulý týždeň uviedol, že dočasná dohoda o dodávkach s Gazpromom je len poistkou pre prípad nízkych teplôt a že Ukrajina chce časom ukončiť svoju závislosť na ruskom plyne pomocou lepšieho prepojenia s Európskou úniou.

Tento týždeň ale minister energetiky Jurij Prodan pripustil, že nadchádzajúca vlna mrazov by mohla Kyjev prinútiť k prehodnoteniu tohto postoja. Meteorológovia predpovedajú, že teploty môžu do polovice decembra klesnúť k mínus 20 stupňom Celzia. Kyjev teraz stavia na to, že cena ruského plynu bude musieť počas prvého štvrťroka budúceho roka klesnúť v súvislosti s terajším prepadom cien ropy.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina