Štát vybuduje inkubátor pre podnikateľov

Marián Škvarek je jedným z mnohých začínajúcich podnikateľov, ktorý sa v začiatkoch trápil s financiami. Na trh prišiel s novým softvérovým riešením pre realitné kancelárie, ktorému však banky ani investori v úvode vôbec neverili. Bez financií a podpory sa tri roky trápil a s podnikaním chcel už skončiť, až nakoniec prišla výhra v zahraničnej súťaži a získanie partnera, ktorý projekt finančne podporil.

02.12.2014 10:00
debata
zväčšiť
startup, graf

Odhaduje sa, že za posledné tri roky na Slovensku vzniklo približne 800 až 1 000 startupov. Len zhruba 80 percent z nich prežilo počiatočnú fázu neúspechov. Viac ako polovici z nich sa totiž nepodarilo získať finančnú podporu na svoje projekty. Zvyšok zlyhal na zle naplánovanej stratégii.

Štát chce od nového roka pomôcť týmto začínajúcim podnikateľom preklenúť finančné suchoty a správne ich nasmerovať v ich podnikateľských plánoch. Vláda plánuje vybudovať štátny inkubátor, kde budú môcť vybraní startupisti bezplatne využívať priestory a dostanú aj rady od uznávaných slovenských a zahraničných mentorov. Chce na to získať európske zdroje. Brusel totiž chce v najbližších troch rokoch napumpovať do podobných investícií v členských štátoch EÚ až 315 miliárd eur.

Dostanú kupóny za 80 miliónov

Vláda chce v úvode podporiť aj súkromné inkubátory. „Ministerstvo financií navrhuje podporovať startupy, ktoré sú členmi vybraných inkubátorov, a to formou spolufinancovania činností startupu s daným inkubátorom. Sme pripravení investovať maximálne 125–tisíc eur, pričom výška spolufi nancovania inkubátora musí byť minimálne 15 percent z celkovej investovanej sumy,“ píše rezort financií v návrhu pre podporu startupov, ktorý má denník Pravda k dispozícii.

„V prípade úspechu startupu a dosiahnutiu zisku počas prvých troch rokov od začiatku poskytovania tejto finančnej pomoci sa štát spolupodieľa na zisku startupu vo výške 2 percent vykázaného ročného zisku. Stimulom pre inkubátor je možnosť odkúpenia podielu štátu počas troch rokov, vrátane splácania úrokov,“ píše sa v návrhu.

Štát by mal od nového roka začínajúcim podnikateľom rozdávať takisto finančné kupóny. Tie by mohli využiť na zaplatenie si právneho, technologického či obchodného poradenstva alebo ochranu duševného vlastníctva. Inými slovami, ak by si chceli svoj výrobok patentovať, štát by im to preplatil. Podporiť chcú celkovo 1 000 startupov s inovačnými kupónmi vo výške 3–tisíc až 8–tisíc eur.

Inšpirácia v Škandinávii

„Napríklad startupové prostredie v Škandinávii je aktívne už takmer 20 rokov a počas posledných 10 rokov vznikla miliardová spoločnosť každý druhý rok. To vytvorilo skúsených sériových podnikateľov a zopár z tých najúspešnejších sa stali angel investormi alebo si založili venture capital fondy. Tento fakt následne dopomohol k dozretiu celého eko systému. Váš región bude zrejme musieť ísť cez podobný proces dozrievania, ale so skúsenosťami a pomocou iných regiónov bude možné tento proces urýchliť,“ povedal pre Pravdu Martin S. Hauge, ktorý je v súčasnosti jeden z hlavných partnerov v najväčšom škandinávskom investičnom fonde Creandum, ktorý podporuje rýchlorastúce projekty z oblasti technológií.

Nedávno investovali napríklad do služby Spotify, tá má dnes viac ako 40 miliónov užívateľov po celom svete. Hauge bude takisto hlavný mentor nového bratislavského inkubátora RubixLab. Už v súčasnosti existujú na Slovensku viaceré inkubátory, ako napríklad The Spot, Luncher, Brainhouse či Eastcubator, sídliace v Bratislave a v Košiciach.

Začínajúce firmy by od budúceho roka mali byť oslobodené od platenia daní z príjmu. Ministerstvo financií navrhuje, aby mali nulové daňové zaťaženie počas prvých dvoch rokov od svojho vzniku. Neskôr pre nich bude platiť nižšia sadzba dane, ako súčasných 22 percent pre právnické osoby. Zároveň im chce Kažimírov rezort podľa informácií Pravdy odpustiť platenie daňových licencií, a to v prvých troch rokoch ich podnikania.

Štát im chce pomôcť aj výhodnejšími úvermi, pri ktorých nemusia skladať žiadne záruky. Aktuálne startupisti od bánk úvery nedostanú, lebo sú pre ne mimoriadne rizikoví. Priemerná výška úveru pre startupy by sa po novom mala pohybovať na úrovni 5–tisíc eur, pričom jeho horná hranica bude flexibilná. Obdobie splácania úveru bude jeden až päť rokov a úroková miera na úrovni štyri percentá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podnikateľ #Start-up