Kažimír: Predkladáme najvyrovnanejší rozpočet

Návrh rozpočtu je dobrý, čo potvrdzuje aj hodnotenie z Bruselu. Tvrdí to minister financií Peter Kažimír, ktorý vystúpil v utorok ako prvý v rámci diskusie k zákonu roka, teda rozpočtu.

02.12.2014 10:41
debata (1)

Vláda podľa neho pokračuje v nastúpenom konsolidačnom trende z uplynulých rokov, kedy sa podľa neho potvrdilo, že kritika zo strany opozície o údajnej nereálnosti predchádzajúcich rozpočtov nebola na mieste.

"Verím, že tentokrát neuvidíme trhanie rozpočtu na kusy ako vyjadrenie nereálnosti plánu,“ vyhlásil pred poslancami Kažimír. Predložený návrh označil za najvyrovnanejší slovenský rozpočet.

Vláda tak bude podľa ministra pokračovať v konsolidácii smerom k štrukturálne vyrovnanému rozpočtu v roku 2017. To, že zároveň dokáže alokovať prostriedky na svoje priority, podľa Kažimíra úzko súvisí s úspešným bojom proti daňovým únikom. Ako dodáva, k boju s únikmi na dani z pridanej hodnoty sa však pridáva aj boj s únikmi na dani z príjmov právnických osôb. Zároveň odmieta vyjadrenia opozičných poslancov, že vláda v rozpočte viac ľuďom berie, ako im dáva cez svoj sociálny balíček.

„Je nespochybniteľné, že väčšina plánovaného zníženia je cez znižovanie výdavkov a odstraňovaním špekulatívnych výnimiek z daňových zákonov a nie zvyšovaním daňových sadzieb,“ povedal Kažimír.

Rokovanie o návrhu rozpočtu pokračuje vystúpeniami 17 poslancov, ktorí sa do rozpravy prihlásili písomne. Následne dostanú ešte možnosť prihlásiť sa do ďalšej časti rozpravy k rozpočtu aj ústne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Peter Kažimír