Slovensko má šancu využiť nový investičný fond únie

Nový Európsky fond pre strategické investície (EFSI) pomôže uvoľniť Slovensku verejné a súkromné investície do rozvoja svojej ekonomiky a vytvárania nových pracovných miest. Uviedol to v utorok Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie (EK) v Slovenskej republike.

02.12.2014 13:33
debata

Slovensko má podľa neho „veľkú šancu“ využiť prostriedky z fondu na investície v oblastiach, ktoré potrebuje najviac rozvíjať.

Vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície ohlásil minulý týždeň predseda EK Jean-Claude Juncker. Fond by mal v nasledujúcich rokoch zmobilizovať investície vo výške aspoň 315 mld. eur a naštartovať tak ekonomiku EÚ. Podporu plánu vyjadrili poslanci väčšiny politických skupín v Európskom parlamente, ktorí vyzvali na urýchlené prijatie prorastových opatrení.

„Najväčšie príležitosti Komisia vidí hlavne v rozvoji dopravnej a energetickej infraštruktúry. Investície by mali ísť aj pre malé a stredné podniky, vzdelávanie, odbornú prípravu a inovácie,“ uviedol Chrenek.

So zriadením EFSI sa počíta k júnu 2015. Jeho základom má byť záruka vo výške 21 mld. eur z rozpočtu EÚ a Európskej investičnej banky. Cieľom fondu je zmobilizovať dodatočné investície vo výške najmenej 315 mld. eur do roku 2017. Súčasťou plánu je vytvorenie „databázy projektov“ v kombinácii s programom pomoci na nasmerovanie investícií do infraštruktúry a budovania jednotného trhu. Plán má tiež zvýšiť atraktívnosť Európy pre súkromné investície a odstrániť regulačné nedostatky.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Európska únia